Черен шоколад и шам фъстък: Силата на дуото, коeто се бори с възпалението и сърдечните заболявания

(NaturalNews)

Лека закуска на шам-фъстъци и тъмен шоколад за здравето на сърцето? Дайте ги насам! Трудно е да си представим по-вкусно дуо.

Науката потвърждава това за тяхното индивидуално ядене. Не се изискват по-нататъшни клинични изследвания, за да се разбере, че комбинирането им предлага дори по-голяма защита срещу сърдечно-съдови заболявания (ССЗ).

Проучване за черния шоколад

Налице са няколко скорошни изследвания, потвърждаващи положителното влияние на какаото и черният шоколад за сърдечно-съдови заболявания. Някои от тях са финансирани от международната компания със седалище в Швейцария, Barry Callebaut, Шоколадът Callebaut да получи законово разрешение за насърчаване на шоколада като здравословна храна.

Най-ранно може би е италианското проучване, публикувано през октомври 2008 г. във Вестник за Храненето (Journal of Nutrition). Тестът измерва нивата на C-реактивен протеин (CRP), нивата на кръвта сред групите, които ядат срещу тези, които не ядат шоколад.

C-реактивен протеин е протеин, произведен от черния дроб, което показва, че се образува възпаление в целия организъм при увеличаването  броя на CRP. Кръвният CRP тест се използва като система за ранно предупреждение за сърдечно-съдови заболявания (ССЗ).

Проектът от 2008 г. Moli-sani в Италия използва 4849 регионални местни лица за общо изследване за определяне на генетичните и екологични фактори, които образуват рак и сърдечни заболявания.

Изследователите идентифицират 824 лица, които редовно ядат тъмен шоколад и показват по-ниски нива на CRP от 1,317 лица, които никога не ядат шоколад.

Старши научен сътрудник д-р Licia Iacoviello заявява „намаляването на CRP, което видяхме, съответства на преминаването от среден риск от сърдечно-съдови заболявания към нисък риск и за първи път се прави връзка между консумацията на черен шоколад и възпалението.“

Намаляването на CRP е най-добро измежду тези със средно 20 грама, малко по-малко от една унция консумация на всеки три дни. Въпреки това, се забелязва, че увеличената консумация води до обрат в намаляването на CRP.

Според мнението на учените, може би увеличението на липиди (мазнини) и захари в шоколада от преработено какао или какао за полусладък или тъмен шоколад, контрира какаовите ползи.

Решение: Яжте какаови зърна с шам фъстък. Неподсладените какаови зърна са на разположение в някои магазини и онлайн.

Сега за шам фъстъка

Ядките, особено бадеми и орехи, съдържат полезни мастни киселини за здравето на сърцето. Различни проучвания потвърждават това. Въпреки това, малко или почти никакви изследвания не проверяват ползата за сърдечно-съдовата система на шам-фъстъците, до проучване от 2008 г., записано в Американски Вестник по Клинично Хранене (American Journal of Clinical Nutrition).

Двадесет и осем пациенти, показващи някои рискови фактори на ССЗ, са поставени на четири седмична контролирана диета с ниско съдържание на мазнини, включваща една порция от шам фъстък дневно, сравнена с диета с ниско съдържание на мазнини, без шам фъстък за същия период от четири седмици, а след това отново с двойна порция шам фъстъци.

Групата с шам фъстък намаля рисковите фактори за ССЗ с повишена метаболитна липидна резолюция. Удвояването на дозата шам-фъстък намалява рисковия фактор.

Това изследване е озаглавено „Ефекти на шам фъстъка върху сърдечно-съдовите рискови фактори от заболяване и възможните механизми на действие: контролирано с доза проучване 1,2,3“

Всеки път, когато погледнете извадка или пълен текст от проучванията, се разбира, че всички те са малко по-неубедителни, като се използва език, предшестван от „Може“ и заключени с „по-нататъшни изследвания, за да се определят механизмите“.

Но ние можем да направим нашите собствени заключения с благодарност за направените изследвания, без да излагаме повече изследователи на работа. Подайте моля, какаовите зърна и шам фъстъка!

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: PF Louis

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×