(NaturalNews)

За тези от вас, които обичат череши, този сладък плод с рубинен цвят е много повече от просто лятна гощавка. С показани свойства за борба с рак, подобряване на съня, баланс на кръвното налягане и облекчаване на подагра, не можете да загубите от яденето им. Съединения, открити в черешите, облекчават болката, толкова добре колкото и аспирин. Притежаващи мощни противовъзпалителни свойства, тези вкусни плодове са отличен начин за предотвратяване на заболявания. Богати на витамини и минерали, както и антиоксиданти, черешите са електростанция от хранителни вещества и трябва да им се наслаждаваме често.

Насладете се на този дар от сезона за подобряване на здравето

С настъпване на черешовия сезон, сега е моментът да се насладим на всички приятни, насърчаващи здравето ползи от тези плодове. Ето няколко примера за това как черешите могат да подобрят вашето благополучие:

Предпазват от рак – преизпълнени с бета-каротин, витамин C, бор и класни мощни антиоксиданти, наречени антоцианини, черешите предлагат прекрасна защита срещу рак. Както се съобщава от Карен Ансел, M.S, R.D, в Добро Хранене, „… предварителни проучвания предполагат, че антоцианин цианидинът може да попречи на генетични мутации, които могат да доведат до рак и поддържат растежа на раковите клетки. Докато вишните съдържат някои антоцианини, сладките череши имат почти три пъти повече (две трети са в ципата). Колкото по-узрели са, толкова по-добре: с потъмняването черешите произвеждат повече антиоксиданти.“

По-добър сън – Черешите предоставят един от малкото естествени източници на мелатонин, хормон, който регулира циклите сън/събуждане. Според проучване, публикувано в Европейски Журнал по Хранене, „Тези данни показват, че консумацията на концентрат от вишнев  сок увеличава  екзогенния мелатонин, който е полезен за подобряване на продължителността и качеството на съня при здрави мъже и жени, и може да бъде от полза при нарушен сън.“

Облекчаване на болка – изследвания в Мичиганския Университет открили, че антоцианините в черешите облекчават болката толкова ефективно, колкото аспирин. Водещият изследовател Мурали Г. Наир, Ph.D., отбелязва: „Толкова добри са колкото ибупрофен и някои  нестероидни противовъзпалителни лекарства.“ Лабораторните резултати показват, че консумацията на 20 вишни може значително да намали възпаление и дискомфорт.

Регулират кръвното налягане – Препълнени с калий, черешите са изключителна храна за облекчаване на високо кръвно налягане. Балансиращият минерал калий помага за поддържане на равновесието на течности в тялото, уравновесявайки ефекта от подуване на корема от натрия. Черешите също така са добър източник на кверцетин, антиоксидант, който поддържа целостта на кръвоносните съдове.

Смекчават подагра – Проучване, проведено от Американското Министерство на Земеделието открива, че жени на възраст 22-40 години, които консумират около 45 сладки череши след гладуване, имат подобрение на  нивата на пикочната киселина и намаляват C-реактивния протеин. По-нататъшни изследвания демонстрират противовъзпалителни характеристики на плода. При хранене на плъхове с 60 грама череши подуването на ставите  значително намалява. И двете проучвания показват, че черешите са изключителна храна при болезнени обостряния на подагра.

Източник: http://www.naturalnews.com/041145_cherries_tart_cherry_juice_inflammation.html#ixzz2YuANmfCo

Автор: Carolanne Wright

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×