(NaturalNews)

Десетки милиони хора по света живеят с остра или хронична болка, и отчаяните им опити да я облекчат са направили болкоуспокояващите лекарства индустрия за един милиард долара за Голямата Фарма. За съжаление, предписваните болкоуспокояващи често допринасят за повече проблеми, отколкото лекуват. В действителност, според Центровете за контрол на заболяванията, болкоуспокояващите, като оксикодон и метадон, са водещите причини за смъртни случаи от свръхдоза в САЩ днес.

За щастие, природата ни е снабдила с множество билки и подправки, които съдържат значителни аналгетични свойства. Макар че не всички от тези храни са толкова агресивни като предписваните болкоуспокояващи, те са много по-безопасни за приемане и не разполагат с неприятни странични ефекти.

Бяла върба

Бялата върба е най-известната от 300 вида върби и кората ѝ се радва на уважавана репутация като естествен аналгетик. Всъщност, китайците са известни с използването на кора от бяла върба за облекчаване на болката още през 500 г. пр.н.е. На Запад американските индианци често я използват за лечение на възпаление. 

Бялата върба работи като болкоуспокояващо, защото съдържа глюкозид, наречен салицин, който притежава доказани противовъзпалителни и антиневралгични свойства. Например, едно изследване, публикувано в Американския журнал по медицина през 2000 г. установява, че извлечен салицин от бяла върба е по-ефективен при облекчаване на болки ниско в гърба, отколкото плацебо.

Кората от бяла върба може да се консумира в прахообразна или във форма на тинктура. Тя е много по-естествено болкоуспокояващо от Аспирина, чиято основна съставка е всъщност салицин.

Куркума

Куркумата е била използвана в традиционната медицина в продължение на векове за лечение на навяхвания, натъртвания и възпаления в ставите и стомаха, и сега учените разбират как действа. Това топло, горчиво растение дължи своите отличителни жълти нюанси на своите богати концентрации на куркумин, съединение с доказани антиракови, антиоксидантни и аналгетични свойства. Едно проучване, представено в Корейския журнал за болка, например, открива, че куркуминът може да намали възпалителна болка при плъхове. Друго проучване, публикувано в Хирургична ендоскопия, заключава, че куркуминът може да подобри постоперативна болка и умора.

Куркумата на прах обикновено се добавя към къри и други ястия с ориз, но може да се приема и като хранителна добавка. За максимални ползи, не забравяйте да купувате необлъчен прах, когато е възможно.

Коридалис (Corydalis)

Коридалисът е друга билка с дълга история на употреба за облекчаване на болката. Китайска медицина е особено привързана към него и често го предписва при главоболие, мигрена и менструални болки. Коридалисът дори се препоръчва на лица, които страдат от болки в гърба, причинени от мускулни спазми и нервни проблеми.

Въпреки, че проучванията за аналгетичните свойства на Коридалис са ограничени, ние знаем, че той е богат на съединение, наречено дехидрокорибулбин (DHCB). Изследване, публикувано в Current Biology през януари 2014 установило, че DHCB е ефективен срещу „възпалителна болка и предизвикана от увреждане невропатична болка“, водейки изследователите до заключението, че DHCB е „обещаващ в управление на болката.“

Коридалис се среща често в китайските билкови магазини. Той може да се закупи под формата на гранули, които се разтварят в гореща вода и се пият през целия ден, или под формата на капсули.

Дяволски нокът

Дяволският нокът е билка, родна на Южна Африка, която получава името си от малки кукички, които покриват плодовете. Въпреки, че е била консумирана най-вече като лекарство за лечение на състояния, вариращи от болки до малария, местните жители я използвали също като мехлем за лечение на циреи, рани и други кожни заболявания.

Дяволският нокът съдържа три активни съставки – харпагозид, харпагид и прокумбин – които помагат за неговите противовъзпалителни и аналгетични свойства. Харпагозидът изглежда е особено ефективен в това отношение и според проучване, публикувано във Farmaco през 1996 г., е имало „малък, но значителен“ антивъзпалителен ефект върху оток на лапа на плъх. Освен това, изследване, публикувано през 2001 г. в Schmerz, установява че дяволският нокът може да намали мускулната скованост.

Дяволският нокът може да се намери лесно онлайн или в магазините за здравословни храни. Обикновено се приема на прах или под формата на тинктура, въпреки че също може да се пие като чай, ако можете да толерирате горчивия му вкус.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×