(NaturalNews)

Според Центровете за Контрол и Превенция на Заболяванията 71 милиона американци или 33,5% от общото население на САЩ страдат от висок LDL холестерол. Само един от всеки трима от тези хора държи състоянието си под контрол, докато по-малко от половината от тях избират да не се лекуват изобщо. Нещо повече, средният общ холестерол за възрастните американци е около 200 мг/дл, което е на границата на високия риск. Накратко, те са с по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания, отколкото всякога преди.

Въпреки че лекарите обичат да изписват статини и други лекарства на хората с висок холестерол, подобряването на диетата е много по-безопасно и по-ефективно дългосрочно решение на проблема. Повечето цели храни са склонни да намаляват LDL и общия холестерол до известна степен, но храните, изброени по-долу, са особено ефективни в това отношение.

Овесени Ядки

Малко храни могат да победят овесените ядки в намаляването на холестерола. Тази традиционна храна за закуска е пълна с разтворими фибри, които според обширно 19-годишно проучване, публикувано в Архивите на Вътрешна Медицина, могат да намалят холестерола и риска от коронарна болест на сърцето. Освен това, овесената каша е богата на специфичен вид разтворими фибри, наречени бета-глюкан, които са особено добри в блокирането на способността на нашите тела да усвояват холестерола.

Органичните неподсладени овесени ядки могат да се закупят лесно онлайн или в магазините за здравословни храни и е най-добре да се консумират сутрин с мляко. Добавянето на някои плодове към овеса, като банани или ягоди, ще даде допълнителен тласък на съдържанието от фибри.

Авокадо

Авокадото е един от най-добрите плодове, които могат да се консумират за лечение на висок холестерол. То е пълно с олеинова киселина, мононенаситена мазнина, която, както доказва изследване в Journal of Lipid Research, може да инхибира синтезата на холестерол и липидите в човешките клетки. Също така, авокадото е богато на растителен химикал, наречен бета-ситостерол, който потиска абсорбцията на холестерол в тънките черва.

Въпреки, че авокадото обикновено се яде самостоятелно, то е известно, че увеличава антиоксидантите, открити в плодове и зеленчуци, които се борят с болестите. Ето защо, добавянето му към салати и други ястия е чудесен начин за увеличаване на приема на хранителни вещества.

Риба

Рибата винаги е била разглежда като полезна за сърцето и сега разбираме защо: Нейните високи нива на омега-3 мастни киселини са доказани, че понижават кръвното налягане, намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци и намаляват общия и LDL холестерола. Рибата е толкова полезна за сърдечно-съдовата система, че Американската сърдечна асоциация препоръчва яденето на най-малко две порции на седмица.

Рибите, които са най-богати на омега-3 киселини (включително EPA и DHA) са сьомга, скумрия, риба тон, пъстърва, сардини и херинга.

Орехи

Въпреки, че са най-известни за подобряване на мозъчната функция, орехите също се отличават при понижаването на холестерола. Например, преглед, публикуван в The Journal of Nutrition през април 2014 г., показва, че тези ядки с твърди черупки могат да „намалят липопротеина с ниска плътност (от ~ 9 до 16%) и кръвното налягане (диастолното кръвно налягане от ~ 2 до 3 mm Hg), два от важните рискови фактора за сърдечно-съдови заболявания.“ Свойствата на орехите да понижават холестерола се дължат главно на високите концентрации на полиненаситени мастни киселини, такива като алфа-линоленова киселина, която може да намали холестерола и триглицеридите в кръвта.

Други ядки, богати на полезни, понижаващи холестерола мазнини, включват бадеми, лешници, фъстъци, кедрови ядки и пекани. Както всички плодове, за максимални ползи е най-добре ядките да се консумират сурови.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *