(NaturalNews)

Прекалено много стрес и твърде малко сън е доказана рецепта за намаляване на дългосрочното здраве, включително отслабена имунна система, нарушена когнитивна/запомняне функция, сърдечни заболявания, нарушения в настроението, преждевременно стареене, ускорен растеж на тумори и други. Макар и жалко, такъв е животът на твърде много от нас. Повечето хора се нуждаят от между осем и 10 часа сън всяка нощ, но те са далеч от това. Дори и тези, които са близо до толкова часове сън, може да не се чувстват напълно отпочинали и нащрек. За добра почивка през нощта, което води до оптимално функциониране и бодрост, следните практики могат да помогнат.

Създаване на светилище за спане

Широко използваните днес електрически лампи, нарушават естествените ритми за спане в организма, така че когато е време за сън, трябва да се спи в пълна тъмнина. Дори и малка светлинка може да проникне в зрителния нерв и по този начин да задейства епифизната жлеза, която регулира производството на мелатонин, хормон в организма, свързан с моделите на организма за събуждане и сън. Поради тази причина, използването на маска за спане или инсталиране на черни завеси по прозорците може да се окаже от съществено значение за постигане на възможно най-доброто качество почивка. Никаква светлина не трябва да влиза в стаята. Нощните светлини трябва да се избягват. Когато е възможно, часовниците или будилниците трябва да се покриват, за да се предотврати блестене. Температурата на стаята също е от значение. Учените одобряват по-хладните температури, отбелязвайки, че те са в хармония с естествения спад на температурата на тялото. Само няколко часа след заспиването тялото достига най-ниската си температура. Идеалната температура е някъде между 16 и 20 градуса, по-високи от 21 градуса температури не се препоръчват. Носенето на чорапи в леглото също може да помогне за увеличаване на уютa, като насърчава непрекъсната почивка. Не забравяйте също, че спалнята ви е светилище и смесването на телевизия, работа или други дейности може да направи обстановката по-неблагоприятна за спане.

Контрол на приема на храна и течности

За спокоен сън през нощта, трябва да се внимава какво се яде или пие преди лягане. Балансирайте приема на течности преди лягане по начин, който ви позволява да бъдете хидратирани, без да се налага да се събуждате, за да посещавате тоалетната. Неща като алкохол, кофеин или някои лекарства могат да доведат до безпокойство на съня и следва да бъдат ограничени или избягвани. Кофеинът не се метаболизира ефективно и неговите ефекти могат да се задържат в организма, а ефектите на алкохола за сънливост изчезват бързо, което води до събуждане и трудности със заспиването отново. Също така може да предотврати по-дълбоките фази на съня, които са най-лечебни. За вечеря яжте само лека храна като избягвате храни, към които сте чувствителни, тъй като те могат да доведат до стомашно-чревни проблеми като подуване на корема, газове, както и запек, Такива храни може да са захар, зърнени  и пастьоризирани млечни храни. Късни леки закуски не се препоръчват, поради склонността им да покачват нивото на кръвната захар, забавят съня и насърчават хипогликемичен ефект през нощта.

Спазвайте режим

Направете си режим на лягане и ставайте рано. Режимът може да включва релаксираща дейност, като вземане на гореща вана, седене в сауна, получаване на масаж или четене на книга (нищо прекалено стимулиращо). Каквото и да е вашето удоволствие, уверете се, че сте в леглото рано, за да поддържате най-добре тялото си и дори да увеличите максимално естествените процеси на детоксикация. Стоенето до късно може да предизвика натрупване на токсини в черния дроб, като се има предвид, че часовете преди полунощ са най-полезни за изцеление. Препоръчва се да сте в леглото от 21:00 всяка вечер.

Събуждайте се естествено

Ако трябва да използвате аларма, избягвайте тези с тежки или силни звуци. Най-добре за тялото е, когато се събуди от дрямката лесно и естествено – което означава, когато сте отпочинали, а не внезапно стреснати от неприятна аларма. Когато вашият сън е наистина спокоен, използването на аларма може вече да не бъде необходимо. Създаване на режим на лягане и събуждане (също и през почивните дни) може да помогне на тялото в постигането на здравословен ритъм, помагайки за по-лесно заспиване през нощта и естествено събуждане всяка сутрин.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Angela Doss

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *