Четири начина, по които пшеницата е доказана, че разрушава нашето здраве

(NaturalNews)

Общото мнение на медицинските професионалисти е, че целозърнестите продукти (цели зърна) са съществен елемент от нашата диета. В крайна сметка, всеки знае, че зърнените продукти съставят цялата база на официалната хранителна пирамида на Министерство на земеделието на САЩ, и че възрастните трябва да консумират между 6 и 11 порции зърнени храни на ден за оптимално здраве. Със сигурност, хранителна група, която се насърчава толкова широко и се уважава толкова много от експерти, не може да бъде лоша за нас?

За съжаление, нарастващи доказателства продължават да показват, че потреблението на зърно оказва изключително неблагоприятно въздействие върху телата ни. Това е особено вярно за най-популярното зърно на света днес, пшеницата, която е доказала, че е една от най-големите разрушаващи здравето храни в стандартната американска диета.

Пшеницата покачва рязко кръвната захар

Според гликемичния индекс, показател за това колко бързо храните повишават нивото на кръвната захар, пълнозърнестият хляб има оценка ГИ от 71. Не само, че тази оценка е равна на тази на белия хляб, но също така е по-висока от тази на Кока кола, Фанта, Сникърс барове и много други течни захарни и лоши храни.

Проучвания показват, че яденето на диета, която включва много храни с висок ГИ е свързано със сърдечно-съдови проблеми, затлъстяване и диабет тип 2. Освен това, преглед, публикуван в Американско общество за клинично хранене отбелязва, че изследвания са показали “положителни асоциации между диетичен гликемичен индекс и риск от рак на дебелото черво и гърдата.”

Пшеницата е пълна с фитинова киселина

Пшеницата е богата на фитинова киселина, “анти-хранително вещество”, доказана, че блокира усвояването на основни хранителни вещества. Например, изследване, публикувано в Американското списание за клинично хранене през 2004 г. показва, че фитиновата киселина може да понижи абсорбцията на магнезий от нашите тела, важен макро-минерал, който е в недостиг на около 80% от населението на САЩ.

Фитиновата киселина е известна също, че уврежда нашата усвояемост на цинк, мед, желязо и дори калций, увеличавайки риска ни от анемия, остеопороза и други сериозни състояния. Нещата се влошават още повече, защото, “здравословната пълнозърнеста пшеница” съдържа  повече фитинова киселина от рафинираната пшеница!

Пшеницата е пълна с глутен

Основният протеин в пшеницата е глутен, съставка, която дава на тестото характерната му еластичност. За съжаление, повечето хора – не само тези с цьолиакия – имат проблем с храносмилането на глутена. Двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване, публикувано в Американския вестник по гастроентерология през 2011 г., например, показва, че глутенът може да предизвика стомашно-чревни проблеми, като болка и подуване на корема, при индивиди без цьолиакия. Изследванията също така показват, че глутенът може да доведе до проблеми с червата и симптоми на алергия при пациенти без цьолиакия.

Пшеницата увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания

Нововъзникващи научни изследвания показват, че пшеницата може да има отрицателно въздействие върху нашето сърдечно-съдово здраве. Например, едно проучване, включено в Американското дружество за клинично хранене, показва, че мъжете с наднормено тегло, които консумират пшенични зърнени закуски на дневна база за 12 седмици са имали 8% увеличение на “лошия” LDL холестерол, 14.2% увеличение в броя на LDL частиците и огромно увеличение 60.4% на малките LDL частици. Групата, която е консумирала овес, обаче, е имала намаление във всички рискови фактори. Тези резултати показват, че пшеницата може да бъде значителен фактор, допринасящ за сърдечно-съдови заболявания, които остават номер едно причина за смърт, както при мъжете, така и при жените в САЩ.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe4 Коментара на Четири начина, по които пшеницата е доказана, че разрушава нашето здраве

 1. Liana Balyucheva каза:

  Стига глупости… по полезно е да ям само хляб отколкото всичките отрови и боклуци под формата на меса и сладки

  • Diana Dimitrova каза:

   Опитайте да спрете хляба за поне месец,и повярвайте-ще видите разликата.С месото и сладките е същото.Истината е,че в сегашно време хлябът вече не е хляб,нито месото е месо…..И въобще пшеницата е ”култивирана”до такава степен,че е препоръчително да не се консумира. За съжаление …:(

  • Hanko Deiko каза:

   Diana Dimitrova towa pove4e se doblijava do istinata, za6toto za proizvodstvoto na hlqb v na6i dni se izpolzva nepodhodq6to za celta zarno, kato za da se polu4i hlqba dobavqt neobhodimite sintezirani sastavki, naprimer gluten. ot koeto se i polu4ava ponqkoga zatla4vane na 4ervata. sledowatelno ne p6enicata, a prizvoditelite na produkta sa vinovni. oba4e ako s ni6to ne prekalqvate, pove4eto zdravoslovni problemi nqma da vi zastignat 😉 ili -edno downshift4e i ste vie 😉

 2. Hanko Deiko каза:

  HAHAHA 😀 KOYTO QDE HLQB _ V GROBA!!!

Вашият коментар