(NaturalNews)

Ракът на простатата продължава да бъде една от най-известните форми на заболяването, което представлява повече от 235 000 диагнози всяка година само в САЩ, с почти 30 000 смъртни случая. Както при много форми на рак, ракът на простатата, е резултат от години и десетилетия грешен начин на живот, като пушене, липса на физическа активност, излагане на токсини в околната среда и домакинството, и най-важното диета, състояща се от пържени храни, прегорени захари и меса на скара при използване на висока температура.

Изследователски екип, свързан с Болничната Система на Университета в Кеймбридж във Великобритания осигурява научно обосновани доказателства, че броколи, куркума, зелен чай и нар помагат в борбата с рак на простатата, най-често срещаният рак при мъжете. Докато в миналото богати на полифенол храни са показали, че проявяват няколко противоракови ефекти при лабораторни тестове с мишки, това е първият път когато са показали влияние върху маркери за развитие на рак в двойно-сляпа научна оценка.

Биоактивни хранителни вещества от естествени храни намаляват риска от рак на простатата с повече от 60 процента

За провеждане на това проучване, изследователите разделят 203 мъже с рак на простатата в две групи, едната група получава специално извлечена добавка, съдържаща биоактивни съединения от четирите определени природни източници храни, а другата група получава плацебо. Всички вземат назначената им капсула всеки ден за период от шест месеца и не правят други значителни промени в храненето или начина на живот. Простатен специфичен антиген (PSA) тест се завършва в началото на изследването, и отново в края на периода на проучването.

PSA тестовете са подложени на контрол наскоро, защото се използват прекомерно и могат да доведат до по-агресивни лечения (ненужна операция, радиация и токсични лекарства) при мъжете, без крайна форма на болестта. PSA тества за възпалителни антигени, които се освобождават от простатата, когато присъства рак, и в това проучване осигурява точно измерване на прогресията на заболяването. Учените установили, че PSA нивата са 63 процента по-ниски сред хората, които приемат добавки, съдържащи активните форми на нар, куркума, зелен чай и броколи в сравнение с тези в групата на плацебо.

Водещият автор на проучването, д-р Робърт Томас заключи „Здравословно хранене и здравословен начин на живот са основният начин за подпомагане на борбата срещу развитието на рак, но хората вече могат да се обърнат и към цялата хранителна добавка, която вече е доказана, че работи.“ Важно е да се отбележи, че почти всички модификации на начина на живот и хранителни вещества, открити в много нерафинирани храни, които намаляват риска от рак, помагат също и за сърдечно-съдовите заболявания по подобен начин. Докато една диета, включваща редовни порции нар, куркумин (подправка къри), зелен чай и броколи помогат за понижаване на риска от рак на простатата, резултатите от това проучване показват, че по-високи дози екстракти във форма на добавка могат да увеличат потенциала за намаляване на риска.

Забележка: NaturalNews и Био Поглед не одобряват и не подкрепят използването на животни за опити или изпитвания от всякакъв вид.

Източник: http://www.naturalnews.com/040856_prostate_cancer_curcumin_pomegranate.html#ixzz2WiwEumQp

Автор: John Phillip

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *