(NaturalNews)

Нека си го кажем: Думата суперхрана започва да се използва прекомерно. Тази титла, която първоначално бе предназначена за храни, чиято хранителна стойност значително надвишава тази на средния плод или зеленчук, изглежда бива прикрепена към почти всяка натурална храна днес. Здравните списания са особено виновни за тази злоупотреба, често предпочитайки да използват думата суперхрана като маркетингов термин, а не обективно заявяване за питателност.

Казвайки това, има малък брой храни, които наистина заслужават да се наричат ​​суперхрани. Това са  екзотични храни, които рядко се срещат в дома на средния западняк, но които са пълни с толкова много естествено присъстващи, усвоими хранителни вещества, че засрамват повечето мултивитаминни добавки. Тази статия изброява четири от най-добрите от тях.

Моринга Олифейра

Несъмнено, царят на суперхраните е Моринга олифейра, бързо развиващо се хималайско дърво, чиито листа се препълнени с толкова много благост, че изследователите са го нарекли „Дървото Чудо“ и „Дървото на Безсмъртието.“ Листата на моринга съдържат над 90 различни вида хранителни вещества в големи количества, включително седем пъти повече витамин С от портокалите, четири пъти повече витамин А от морковите, четири пъти повече калций от млякото и три пъти повече калий от бананите. Листата са завършен източник на протеини, тъй като съдържат всички осем незаменими аминокиселини. Като се има предвид тази питателност, не е изненадващо, че изследвания свързват консумацията на Моринга с лечение на диабет, антивъзпалителни заболявания, рак и много други.

Лесно е да се купи онлайн Моринга на прах и е отличен естествен витамин и минерална добавка. Може също да искате да опитате масло Бен, сладко на вкус масло, произведено от шушулките на дървото, което е богато на антиоксиданти за борба със заболяванията.

Пшенична трева

Пшеничната трева е безглутенова храна, приготвена от младите филизи на растението пшеница. Тя е била популяризирана през 1930-те г. от американския химик Чарлс Л. Шнабел, който твърди, че 7 кг пшенични стръкове се равняват по хранителна стойност на 160 кг градински зеленчуци! Въпреки че сега това твърдение се счита за преувеличено, вярно е, че житните стъбла са е една от най-плътните на хранителнителни вещества храни, познати на науката.

Според спектрален анализ, само 4 грама житни стръкове на прах ни снабдяват с 1600% от нашата препоръчителната дневна доза за витамин E, 7000% от препоръчителната доза манган, 15293% от препоръчителната доза на рибофлавин, 413% от препоръчителната дневна доза на цинк и подобни поразителни концентрации на други основни хранителни вещества. Също така е един от най-добрите източници на хлорофил в света, мощен създател на кръвта и пречистващо средство. Това прави житните стръкове мощна храна за детоксикация, както и превъзходна добавка с хранителни вещества.

Хлорела и спирулина

Хлорела и Спирулина са две едноклетъчни водорасли, които виреят в най-слънчевите части на сладководните басейни. Въпреки че и двете от тях вероятно се квалифицират като суперхрани поотделно, те се превръщат в нещо наистина специално, когато се консумират заедно. Това е така, защото хлорела и спирулина притежават допълващи се, а не идентични хранителни профили. Например, хлорела има тенденция да съдържа повече хлорофил и желязо от спирулина. Хлорела също е по-добра в хелацията на тежки метали от организма, отколкото спирулина и при възстановяване на клетките от увреждане, вследствие на своя уникален растежен фактор. Спирулина, от друга страна, съдържа повече протеини  от хлорела, гама-линоленова киселина (благоприятна мазнина, която е от съществено значение за функцията на мозъка) и фикоцианин, който се бори с рака. Вследствие на това, консумацията на тези две храни заедно доставя на телата ни изключително всестранно вливане на хранителни вещества – много повече, отколкото би могъл да осигури средният плод или зеленчук!

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×