(NaturalNews)

Пиенето на чай не е нещо, което просто правите в обедната почивка. Британците го пият религиозно в продължение на стотици години, а хората от Далечния изток дори по-дълго. Но чая не е просто следващата течност за утоляване на жаждата ни. Знае се, че много билкови чайове имат значителна лечебна сила.

Ползите за здравето от билковите чайове са широкообхватни и природни, помагащи за всичко от киселинен рефлукс до нерегулирана кръвната захар, стомашни спазми и депресия.

Билковите чайове и техните лечебни свойства

Чай от репей

Чаят от репей е отдавна известен със своята способност да регулира кръвната захар. Пациенти с чернодробни проблеми често са били посъветвани от техните лекари да пият редовно чай от репей, като превантивна мярка.

 

Чай от лайка

Това е един от най-популярните от всички билкови чайове. Лайката помага при различни заболявания на стомаха, като киселинен рефлукс (киселини в стомаха). Известно е още, че се справя добре и с тревожност и нервни състояния. Други твърдят, че може да помогне при обикновена настинка. Лайката е любима на пиещите чай години наред като успокояваща напитка точно преди лягане.

 

Чай от Дамяна

Дамяната е изтъквана като помощ за тези, които страдат от депресия. Служи още като диуретик и стимулант. Билковите чайове като дамяна и други чайове, получени от цветята на глухарчето работят добре като отхрачващи средства, както и подобряване на цялостното функциониране на черния дроб.

 

Чай от копър

Чайовете от копър са известни с помагането при стомашни спазми. Но това, което много хора не знаят е, че копърът също помага за напълняване и се предписва от много лекари на пациенти с рак. Чаят от копър е известен още като увеличаващ апетита на тези, които го пият.

 

Чай от джинджифил

Чаят от джинджифил е много полезен за подпомагане на хората с грип или симптоми на настинка. Също така е полезен за тези, които страдат от алергии, увеличаващ притока на кръв и изчистващ малки блокажи. Много алерголози препоръчват употребата на чай от джинджифил на своите пациенти за ежедневна употреба.

 

Зелен чай

Това може би е най-известният от всички чайове. През последните години, зеленият чай е навсякъде и в днешно време можете да го откриете в почти всеки магазин за хранителни стоки. Лечебните свойства на зеления чай са много и широкообхватни. За този чай е известно, че:
• Увеличава притока на кръв

• Бори се с грипния вирус

• Намалява кръвната захар

• Намалява холестерола

• Бори се с бактериалните инфекции

• Работи като силен антиоксидант

Чай от глог

Чаят от глог е известен с помощта си за прочистване на кръвта и понижаване на цялостните нива на кръвната захар. Известен е също като помагащ с усложнения на черния дроб и е прочут с бързото си действие.

 

Чай от маточина

Известен с възможностите си за справяне с много видове стомашни проблеми, както и помагащ за повдигане настроението на онези, които го пият редовно.

 

Чай от розмарин

Този ароматен чай помага за подобряване на кръвообращението, докато облекчава ставни болки и главоболие. Също така съдържа антисептични свойства, така че може да се използва като вода за уста за облекчаване на язви и за гаргара за облекчаване на болки в гърлото.
Източник: http://www.naturalnews.com/040501_herbal_teas_healing_natural_remedies.html#ixzz2UdSyAu8T

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *