(NaturalNews)

Имунната ви система работи усилено всеки ден, за да ви държи здрави. Тук са изброени шест прости начина да дадете незабавен и ефективен тласък на вашия имунитет.

Разходки сред природата

Вземането на почивка и релаксирането след дълъг, труден и стресиращ ден, помага изключително много за физическото и психическо здраве. Един от начините да се направи това е разходка сред природата.

„Когато се разхождаме в гората или в парка, нивата ни на бели кръвни клетки се увеличават, докато в същото време се понижава пулса, кръвното налягане и нивото на хормона на стреса кортизол,“ казва д-р Аарон Мичелфелдер, професор по семейна медицина в Университета Лойола в Чикаго Стритч Училище по Медицина.

Изследвания в Япония показват, че ходенето в близост до зеленина може да помогне за борба с рака. Растенията отделят химикали, наречени фитонциди, които ги предпазват от насекоми и гниене. Когато човек диша тези химикали, нивото на „естествените клетки убийци“ в тялото се увеличава. Тези клетки са част от имунния отговор към рак.

„Когато прекарваме време сред природата, нашето здраве се подобрява. Хормоните ни на стрес се покачват през целия ден в кръвта ни, а дори само няколкоминутна разходка, за да можем се свържем отново с вътрешните си мисли и тяло, ще намали тези увреждащи хормони на стреса. Разходките с нашето семейство или приятели, също така са чудесен начин за понижаване на кръвното налягане и ни правят по-щастливи „, добавя Мичелфелдер.


Намалете рафинираните захари

Изследвания показват, че само 30 минути след консумация на захар, функцията на имунната система на човек може да спадне с около 50%.

Яденето на прекалено много захар е свързано още и с болест на сърцето, заболяване на жлъчния мехур, язва, колит, преяждане, затлъстяване, промени в настроението и поведение на пристрастяване, като алкохолизъм.

През 1922 г. потреблението на захар в САЩ е било около 2.3 кг. на човек за година; тази цифра е нараснала до 61 килограма през 1990 година.

Рафинираната захар идва в много форми, включително захароза (захар от захарна тръстика), лактоза (млечна захар), малтоза (захар от зърно), фруктоза и царевичен сироп. Повечето замразени, консервирани и преработени храни са склонни да бъдат с високо съдържание на захар. Преработените храни с добавени захари, често са лишени от основни хранителни вещества, необходими за  правилно метаболизиране на захарите. Също така, често те са с ниско съдържание на фибри, друг допринасящ фактор за заболяване.


Позитивни емоции

Изследвания са показали, че депресираните хора имат по-слаби имунни функции, докато хората, които са щастливи и оптимистични имат силен имунитет, по-добро цялостно физическо здраве и засилено умствено функциониране. Най-общо казано, положителните емоционални състояния засилват имунната функция. Например, игра, любов, вяра, надежда и самостоятелно приемане помагат за стимулиране и балансиране на имунната система.

Много проучвания показват, че негативните емоции потискат имунната функция. Мъка, тежка загуба, депресия, страх и паника са показали, че понижават имунитета, докато стресът и тревожността повишават освобождаването на надбъбречните кортикостероиди, които потискат имунната функция. В книгата си Излекувай тялото си, Луис Хей, описва гняв, критика, вина и негодувание като „умствените модели на мислене, които причиняват повечето болести в тялото.“ Като цяло, песимистите са склонни да имат по-лошо здраве в дългосрочен план, в сравнение с оптимистичните личности. 

Следователно, в най-добър ваш интерес е да гледате на живота по-позитивно, да се отпуснете, да се дистанцирате от негативността и да намерите помощ, за да се справите с продължаващите негативни емоционални проблеми.


Смях

Въз основа на предходната точка, смейте се повече. Изследвания показват, че смехът може да стимулира функцията на имунната система и дори да намали възпалението. Гледайте комедии, четете шеги и се забавлявайте.


Прекарвайте време с подкрепящи хора

Изследвания са показали, че подкрепящите социални взаимоотношения подобряват здравето, включително и повишават имунитета. От друга страна, изолацията и самотата потискат имунната функция. Дори прегръдките подобряват имунитета. Свързвайте се с хора и прекарвайте времето си със семейството, приятели и подкрепящи групи.

Медитация

И накрая, медитирайте. Медитацията е показана, че произвежда благоприятни ефекти, както за мозъка така и за имунната система.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Reuben Chow

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *