(NaturalNews)

Въпреки, че зеленият чай е една от най-популярните напитки в целия свят, неговата консумация бързо се превърна в една от най-големите тенденции за здравето. Чрез обикновен прием на повече зелен чай, вероятно можете да подобрите цялостното си здраве. Тези шест ползи за здравето от зелен чай могат да ви убедят да увеличите консумацията му:

1. Зеленият чай може да намали риска от инсулт
В огромно японско проучване (над 83000 анкетирани възрастни), публикувано в Инсулт: вестник на Американската асоциация за сърдечни заболявания, колкото повече зелен чай консумират участниците в проучването в течение на 13 години, по-малка е вероятността да получат инсулт. Проучването показва, че пиенето на 2-3 чаши зелен чай на ден намалява шансовете за инсулт с 14%. С пиене на четири чаши на ден, вероятността от инсулт пада с 20%.

2. Съединенията в зеления чай могат да спрат болестта на Алцхаймер
Пречистени екстракти от антиоксиданта епигалокатехин-3-галат (EGCG) от зелен чай са доказани от Университета в Лийдс, че разрушават слепването на вредни бучки протеин върху мозъчните клетки, карайки ги да умрат и прекъсват развитието на болестта на Алцхаймер. Въпреки че проучването използва пречистен екстракт от зелен чай, все още можете да получите някои от същите ползи от пиенето на зелен чай и свързания с него епигалокатехин-3-галат.

3. Зеленият чай може да предотврати заболяване на очите
Изследване, публикувано в Журнала по земеделие и химия на храните доказало, че EGCG намиращ се в зеления чай може да предотврати заболяване на очите, като се абсорбира от тъканта на очите (лещата и ретината), което защитава целостта на окото. Епигалокатехин-3-галат е показан, че предотвратява или спира растежа на злокачествени ракови клетки.

4. Зеленият чай може да предотврати и блокира рак на белия дроб
Изследване от Медицински Университет Чунг Шан в Тайван показало, че пиенето на най-малко една чаша зелен чай на ден може да намали риска от рак на белите дробове. Проучването показва, че сред непушачи, тези, които не пият поне една чаша зелен чай на ден са били с пет пъти по-голяма вероятност да развият рак на белия дроб.

5. Съединенията в зеления чай могат да предотвратят левкемия
Проучване на Mayo Clinic предполага, че съединенията в зеления чай могат да предотвратят левкемия. Чрез третиране на пациенти с хронична лимфоцитна левкемия с 400 и 2000 милиграма EGCG два пъти на ден, изследователите са били в състояние да подобрят значително състоянието им. По същия начин, проучване от 2004 г. показва, че епигалокатехин-3-галат действително може да убие клетки на левкемия!

6. Зеленият чай може да подобри паметта ви
Научни изследвания от Трети военен медицински университет в Китай потвърждават, че EGCG в зеления чай помага за насърчаване на регенериране на клетките на мозъка, подобрява паметта и пространственото учене. Изследването показва, че макар хората, които пият зелен чай, да са склонни да бъдат по-здрави, по отношение на храненето, зеленият чай е една от основните фактори, влияещи върху паметта. Докато зеленият чай може да предотврати протеинови бучки от причиняване на Алцхаймер, в същото време, може да подобри паметта ви чрез регенериране на мозъчните клетки.

Простото действие от пиенето на зелен чай може да има удивителен ефект за здравето. Въпреки, че някои от тези изследвания използват екстракти или съединения от зелен чай, все пак можете да получите много от добавените здравни атрибути чрез дневно консумиране на зелен чай; изглежда, че колкото повече пиете, толкова по-добре за вас! Като едно от най-широко изследваните вещества в света, предстои да бъдат направени много нови разкрития за здравните ползи от зеления чай в бъдеще.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Josh Anderson

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *