Vtamin C

Основната болест, свързана директно с недостатъчност на витамин С е скорбут. Скорбутът създава физическо неразположение, умора и отпуснатост, засяга костите и мускулната сила и смазва имунната система.

Някои хранителни експерти свързват скорбут с ацидоза, висока киселинност или ниско pH. Това заболяване води до много други болести, дори рак. Благодарение на използването на цитруси може да се спре заболяването. 2 милиона моряци са страдали от скорбут. Появата на скорбут  до голяма степен намаля от 18-ти век до сега. Но все още се среща.

Дължи се на лоша диета, булимия или анорексия, среща се при тинеейджери. Също може да засегне алкохолици или възрастни хора, чиято способност да абсорбират витамин С е силно намаляла от прекомерната употреба на лекарства или лоша диета.

Дори бебета, които не са кърмени от здрава майка могат да покажат симптоми на скорбут. Повечето бебешки формули са подсилени с витамин С, въпреки че не са много разумен избор заради токсичните добавки.

Повечето животни могат сами да създават витамин С. Затова могат бързо да се възстановяват от болести или наранявания. Проблемът с нас хората, морските свинчета и няколко други примати е липсващият ген, свързан със създаването на витамин С.

Лекарството е просто. Добавете повече храни, съдържащи витамин С или добавки.

Ранни признаци на скорбут

(1) Хронично слаба енергия, сила, и депресия. Дори и силата на костите е засегната. След като ацидозата и скорбутът са подобни, класическият симптом на изчистване от ацидоза е намаляване на теглото.

(2) Кървящи венци, разхлабени зъби, или възпаление на венците. Това е видим признак, че колагенът, нужен за създаването и поддържането на тъканта, се влошава. Витамин С е жизненоважен за колагена.

(3) Рязка смяна на настроението, раздразнителност и сприхавост са ранен признак за скорбут. Добавете повече витамин С към вашата диета или потърсете други възможности, преди да се обръщате към фармацевтична намеса.

(4) Лесно появяващи се синини и често замайване са знак за липса на витамин С. Бавно зарастване на малки рани и суха коса също сочат за неадекватни нива на витамин С.

(5) Дълготрайна болка в ставите и крайниците е друг признак да проверите за липса на витамин С. Понякога скорбутът докарва до момент на кървене в ставите, което води до много силна болка.

(6) Анемията е друг признак за липса на витамин С. Ако ви се струва, че хващате всяка настинка или грип по пътя ви, може би повече витамин С ще помогне да ви се усили имунната система.

Недостигът на витамин С води до неврологични проблеми

Скорошно проучване, извършено в Нешвил, Тенеси (Vanderbilt University Medical Center, Department of Neuroscience) и записано в журнал по Неврохимия (Journal of Neurochemistry) октомври, 2012, показва интересни наблюдения.

Те са използвали мишки, които са генетично създадени с изключен ген, който нормално създава тяхното витамин С. Разбира се тези мишки са поддържани живи и здрави като им се е давал витамин С с аскорбинова киселина.

За целта на това проучване, те спират да дават аскорбинова киселина за определени периоди и после го подновяват. Преди и след всеки период се взима кръв. През периода на лишаване се наблюдават и поведението им се записва.

Депресивно и смирено поведение се наблюдава при липсата на аскорбинова киселина. Наблюдава се принуждаване за консумиране на глюкоза над всички останали типове храни.

След лишаване на мишките от аскорбинова киселина за втори път, кръвната проба показва „… намалени нива на глюкоза в кръвта, оксидираща вреда на липидите и протеините в кората на мозъка, и намаляване на обмяна на допамин и сератонин в кората на мозъка стриатума.“ С други думи неврологично увреждане.

Чудотворни резултати от използване на мега дози витамин С чрез система или липозомално висококлетъчно поглъщане на витамин С са постигани от ортомолекулно доктори, използващи мега дози витамини и минерали от десетилетия, решаващи извънредни физиологични и психологични проблеми.

Източник: http://www.naturalnews.com/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *