(NaturalNews)

Ако страдате от газове или подуване на корема поради твърде много газ в стомаха, вие сте на правилното място, защото в тази статия ще ви дадем няколко примера за храни, от които е малко  вероятно да получите газове. Всички знаем колко е некомфортно и дори болезнено, когато ни мъчат газове.
По принцип повечето статии са съсредоточени върху списък с храни, които причиняват газове. Това са храни, които имат високо съдържание на въглехидрати, особено когато те не са правилно сдъвкани и смлени. Въпреки това, е невъзможно да се избегнат всички тези храни, тъй като повечето от полезните храни, които тялото ви изисква предизват газове. Това, което можете да направите е да се съсредоточите върху храни, от които е по-малко вероятно да получите газове и подуване. Тук ще намерите шест групи храни, които можете да ядете без да се притеснявате.

1. Протеини, които не причиняват газове

Храните, които са богати на протеини наистина не предизвикат газове и подуване, освен ако не са правилно сдъвкани и смлени. Има някои богати на протеини храни, които са известни с това, че не причиняват газове, като – телешко месо (от крави хранени с трева), бели меса, като пилешко и пуешко, твърдо сирене, фъстъчено масло, риба и яйца. Тези храни са не само приятелски настроени към стомаха,  но също така и предпочитани от хора, които са на диета.

2. Зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати

Основният виновник за това защо хората страдат от стомашни проблеми и газове са въглехидратите. Ето защо е важно да се ядат храни с ниско съдържание на въглехидрати, като зеленчуци ниски на въглехидрати, тъй като не може да се избегнат напълно въглехидратите в диетата ни. Някои примери за такива храни са моркови, целина, краставици, копър, патладжан, зелен фасул, билки, зеленчуци, гъби, бамя, тиква, цикория, лук, грах, домати, тиквички, лук и чушки.

3. Плодове с ниско съдържание на захар

Захарите, намиращи се в плодовете, могат да причинят образуване на газове. Този вид захар се нарича фруктоза. За това е добре да се ядат плодове с ниско съдържание на захар, като ябълки, кайсии, гуава, пъпеши, грейпфрути, круши, праскови, папая, лайм, лимон, сливи, киви, дини и нектарини. По-добре е да се ядат тези плодове сурови. По-вероятно е консервираните плодове да имат допълнително съдържание на захар, което може да причини подуване на корема и газове.

4. Алтернативи на пшеницата

Пшеницата е трудна за смилане храна, поради което тя е една от основните причини за газове. Все още можете да се насладите на хляб, макаронени изделия и други храни, като използвате алтернативи на пшеница като царевица, ориз, просо и див ориз. Можете да използвате и брашно от киноа за печене на хляб и брашно от смлени ядки за бисквити и сладкиши. Вместо да избирате макаронени изделия от пшеница, можете да използвате паста, която идва от ориз, царевица, брашно от киноа.

5. Заместители на млякото

Лактозата е друга форма на захар, която може да предизвика дискомфорт в стомаха. Можете да ядете млечни заместители, произведени от соя като сирене, кисело мляко и десерти; мляко направено от овес, бадеми, ориз и соя.

6. Авокадо, хумус, сусамов тахан, и гуакамоле

За мазане на сандвичи и салати, можете да използвате  авокадо, хумус, сусамов тахан и гуакамоле, които не причиняват газове. Те са и много по-здравословни от маргарина.

Автор: Sandeep Godiyal

Източник: http://www.naturalnews.com

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×