момиче-плува-басейн

(Natural News)

Ако смятате, че правите нещо добро, когато слагате слънцезащитни продукти върху себе си и децата си преди влизане в басейна, помислите отново. Ново изследване поставя слънцезащитните продукти твърдо в списъка на продуктите, които могат да нанесат повече вреда, отколкото да помогнат. Руски учени откриват разрушителни ефекти на хлора в басейните върху слънцезащитните продукти.

Изследователи от Московския държавен университет „Ломоносов“ откриват, че най-популярната активна съставка на слънцезащитните продукти, авобензон, се разпада в нещо много по-зловещо в хлорирана вода. Две от химичните вещества, които произвежда при смесване с хлорираната вода, феноли и ацетилбензони, са от особено безпокойство поради тяхната токсичност. Тази реакция се осъществява върху мократа ви кожа, когато слънцезащитните продукти реагират на ултравиолетово излъчване и хлорирана вода, а химикалите са свързани с проблеми като увреждане на имунната система, безплодие и рак.

В басейните, които използват медни соли, за да направят водата да изглежда синкава, тази реакция е дори още по-лоша. В тези случаи слънцезащитните продукти могат да се разградят в бромоформ, вещество, което е свързано с нарушения на нервната система, чернодробни проблеми и бъбречни проблеми.

В допълнение към слънцезащитните продукти, авобензон често се използва в овлажнители, кремове и червила, които предлагат защита от слънце.

Трябва ли да избягваме авобензон?

Докато все още има някои неотговорени въпроси за това колко са лоши последиците от тази реакция, те са достатъчни да се породи безпокойство.

Дерматологът Даниел Айърс от Университета в Канзас съобщава в Kansas City Star: „Той може да се разгради в някои много вредни съединения, някои от които са известни канцерогени. Неизвестното е колко се абсорбира в кожата или дали е на ниво, което може да причини или потенциално да увеличи риска от рак. Но това със сигурност е тревожно.“

Той добавя, че хората трябва да бъдат особено предпазливи, когато става дума за използването на тези слънцезащитни кремове на малки деца, които неволно биха могли да поглъщат химикалите, например, като ближат ръцете си след плуване.

Учените вече проучват как абобензонът се разпада в сладководна и морска вода, за да видят дали съществуват подобни опасности.

По-безопасна защита от слънце

Ако сте загрижени, и търсите безопасна защита от слънцето, физически слънчев блок като цинков оксид е много по-безопасен избор. Екологичната Работна Група „Environmental Working Group“ има пълна база данни със слънцезащитни продукти, които могат да се търсят на уебсайта им. Можете да разберете кои съставки са в много популярни слънцезащитни продукти и да прегледате оценките за опасностите, които представляват, за да ви помогнат да намерите слънцезащитен крем, който няма да изложи здравето ви на риск.

Също така можете да обмислите пропускането на слънцезащитни продукти, ако ще бъдете навън за кратко време. Прекарването на 15 до 20 минути на открито е достатъчно, за да помогне на повечето хора да произвеждат необходимото количество витамин D, което може да помогне за предпазване от много видове рак. Също така може да помогне да се преодолее недостигът на витамин D, който засяга непропорционален брой американци и е свързан с диабет, рак, бъбречни заболявания, сърдечни заболявания, затлъстяване и депресия. Слънцезащитните продукти, всъщност, блокират производството на витамин D от кожата, което прави дефицита още по-лош. Ако ще бъдете на открито за дълго време, все пак трябва да предпазвате кожата си, но първо се изложете на слънце незащитени, за да увеличите производството на витамин D.

Можете също така да се обърнете към вашата диета, за да помогнете за изграждането на естествена устойчивост към слънцето. Яденето на естествени антиоксиданти  помага на кожата ви да устоява на слънчево изгаряне, така че се запасете с горски плодове и други храни, богати на антиоксиданти.

Малко е смущаващо да научите, че нещо, което трябва да ви защити, всъщност може да има обратен ефект, но е важно да сте наясно с тези ситуации, за да нямате фалшиво чувство за сигурност. Много слънцезащитни продукти съдържат токсични химикали и сега изглежда, че плувните басейни могат да ги направят още по-токсични.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Isabelle Z.

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×