(NaturalNews) Висок брой изследвания показват, че яденето на шоколад наистина намаля високото кръвно налягане.

Много години изследователи подозират, че шоколадът може да има благоприятен ефект върху кръвното налягане откривайки, че индианците от Куна (Kuna), хора от острова Сан Блас (San Blas) имат нормално кръвно налягане до стара възраст. Едно от главните различия между традиционалните Куна и техните градски подобни, което са открили учените е, че традиционалните Куна пият огромни количества необработено какао.

По-късно лабораторни проучвания потвърждават, че група от натурално образуващите се химикали в шоколада, наречени флаваноли може би имат благотворен ефект върху кръвното. Учените вярват, че флаванолите причиняват формиране на азотен окис в тялото, което в замяна отпуска и отваря кръвоносните съдове.

Но доскоро не е имало много експерименти и доказателства показващи, че яденето на шоколад може да е от полза.

Тогава през Август 2012, изследователи от Нациналния Институт по Интегративна Медицина (National Institute of Integrative Medicine), в Мелбърн Австралия и  Университета на Аделейд (University of Adelaide) публикуват проучване в Библиотека Кочран (The Cochrane Library) откритие, че хора консумиращи повече шоколад или какао имат по-ниско кръвно налягане.

Изследователите са разгледали резултати от 20 различни изследвания, включващи общо 856 души, които са консумирали между 3 и 100 грама шоколад или какао на прах всеки ден, съдържащи между 30 и 1,080 мг флаваноли. Всички изследвания продължават между 2 и 8 седмици, с изключение на едно, което продължава 18 седмици.

Средно участниците консумирали шоколад са намалили своето кръвно налягане с от два до три mmHg в сравнение с участниците, на които е давано пласибо. В опитите, където пласибо групата се състои от хора, които са консумирали шоколад без флаваноли, снижаването на кръвното налягане в тази експирементална група е дори по-високо от три до четири mmHg.

Водещият изследовател Карин Рейд (Karin Ried) казва: „Въреки, че все още нямаме доказателство за продължително намаляне на кръвното налягане, малкото снижаване, което се наблюдава за кратък период може да допълни други лечебни опции и може да допринесе за намаляне на риска от сърдечносъдови заболявания.

Голямо Наблюдателно Проучване

Още доказателства идват от голямо по дължина проучване, водено от изследователи от Немския Институт на Човешкото Хранене (German Institute of Human Nutrition) и публикувано в European Heart Journal през Март 2010. Изследователите събират диетична информация върху 19,357 души, всички от които са между 35 и 65 годишни, които не са имали сърдечен удар или пристъп и не са взимали хапчета за кръвно налягане. Те откриват, че пациентите, които консумират повече шоколад на ден (средно 7.5 грама на ден) са имали кръвно налягане с около 1 mmHg по-ниско от участниците, които са консумирали най-малко (средно 1.7 грама на ден).

За осем години от проучването, изследователите са открили , че при участниците, които са консумирали повече шоколад е значително по-малко вероятно да страдат от сърдечни удари или пристъпи и разликите в кръвното налягане отговарят за 12 процента от риска.

Изследователите пишат: „Консумацията на шоколад изглежда, че намаля риска от сърдечно-съдови заболявания в части като намаля кръвното налягане.

Автор: David Gutierrez

Превод от английски на български

Източник: http://www.naturalnews.com

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *