Според последно проучване ябълков екстракт убива ракови клетки на дебелото черво по-добре от химиотерапията.

(NaturalNews)

Олигозахариди от ябълки са убили до 46% от човешките клетки на рак на дебелото черво ин витро, и надминават най-често използваните химиотерапии с голяма преднина при всяка тествана доза. И за разлика от токсичните лекарства за химиотерапия, олигозахаридите са естествени съединения, широко съдържащи се в плодовете и зеленчуците.

Едно естествено решение на главната причина за смърт от рак?

Ракът на дебелото черво е втората главна причина за смърт от рак на жени по целия свят, и третата главна причина за мъже. Стандартът за лекуване – химиотерапия, използван за рак на дебелото черво, вижда ограничен успех, и може да има сериозни странични ефекти като коронарен спазъм, невротоксичност, анемия и подтискане на имунната система. Изследователите обърнали внимание върху ябълките, като естествено средство за лечение и предотвратяване на рак на дебелото черво, защото те са най-консумираните плодове в много страни, и вече демонстрират активност срещу рак на гърдата, рак на яйчниците, рак на белия дроб, рак на черния дроб и рак на дебелото черво. В това изследване са били използвани ябълковите олигозахариди, тъй като техните противоракови свойства са установени при предишни проучвания, и могат да бъдат получени евтино от изстискани ябълки – широко достъпен отпадъчен продукт, оставащ от производството на ябълков сок.

Ябълковите олигозахариди са по-ефективни от химиотерапията в унищожаването на ракови клетки на дебелото черво

Университетски изследователи в Сиан (Xi’an), Китай изолирали полизахариди (пектин и други влакна) от ябълки и ги третирали с естествена пектиназа да разбият молекулите на по-малки олигозахариди, (които имат само от три до десет захарни единици в молекула). Тогава олигозахаридите са добавени към култивирани човешки HT29 ракови клетки на дебелото черво в различни концентрации и сравнени с най-често използваната химиотерапия за рак на дебелото черво.

За всяка тествана концентрация олигозахариди надминават химиотерапията по предизвикване на програмирана клетъчна смърт (апоптоза). Например, само на 0,9 микрограма на милилитър (около 0,9 милионни части) олигозахаридите убиват 17,6% от раковите клетките на дебелото черво след 36 часа, а на химиотерапията е убила само 10,9% (при по-висока концентрация от 1,3 микрограма на милилитър). По-важното е, че олигозахаридите на ябълката не са токсични към здравите клетки и могат да бъдат използвани при по-високи концентрации, отколкото е възможно с химиотерапията. При 9,0 микрограма на милилитър олигозахаридите убиват 46 процента от раковите клетките на дебелото черво (химиотерапията не е тествана на това ниво).

Олигозахариди – Функционална храна с множество ползи за здравето

Отскоро  се обръща все по-голямо внимание на Олигозахаридите, като насърчаващи здравето функционални храни и вероятно са използвани за обогатяване на някои  храни, които вече ядете (т.е. като фрукто-олигозахариди). Те са били открити при изследвания за насърчаване на здравословна чревна флора, контрол на кръвната захар, както и да модулират имунната система. Олигозахаридите се срещат естествено в много растения (плодове, зеленчуци и водорасли), както и в мед и мляко. Те могат да се образуват, при разграждане на по-сложни въглехидрати (т.е. пектин) от пектолитни ензими, както е направено от изследователите в това проучване. До известна степен тази реакция може да се получи и при яденето на сурови плодове, тъй като ябълките съдържат естествено около 1.5% пектин, както и ензима пектиназа. Все пак трябва да се отбележи, че повечето обработен за продажба ябълков сок, практически не съдържа пектин или активни ензими, а също така съдържа само около 10% полифеноли, в сравнение със суровите ябълки. Както обикновено, яденето на сурова и прясна храна е далеч по-здравословно от консумацията на преработената версия.

Това ново проучване добавя още едно доказателство за здравните въздействия на ябълките и мощните противоракови ефекти на техните олигозахариди, дори и в ниски концентрации. Фактът, че тези олигозахариди могат да бъдат получени от широко достъпен отпадъчен продукт от индустрията за ябълков сок, (около четири милиона тона кюспе се произвеждат годишно) дава обещание за евтина природна медицина в бъдеще.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan Evers

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *