(NaturalNews)

Според проучване, проведено от изследователи на Университета на Торонто и финансиран от канадския институт за здравни изследвания, децата приемат повече калории от дадена храна, ако  гледат телевизия по време на ядене.

„Това е първото направено по рода си проучване“, казва водещият изследовател Харви Андерсън. „Хората са се занимавали с влиянието на телевизията и преди, но само по отношение на това колко телевизия е гледана през деня, а не дали децата гледат телевизия, докато ядат и колко изяват.“

Андерсън и колегите му разделили децата в четири групи. Всички деца били яли закуска у дома си два часа преди началото на експеримента. На половината от тях е било дадено „предварително натоварване с калории “ в началото на експеримента, състоящ се от вода, подсладена със захар, а на  другата половина била дадена вода с нула калории. Половин час по-късно на всички деца е бил даден обяд, като половината от тях гледали детско филмче, докато се хранели.

Изследователите открили, че тези, които гледали телевизия по време на храненето, консумирали средно 228 калории повече от тези, които не гледали. Фактът, че децата получили калории в така наречененото „предварително натоварване“,  изглежда не оказало никакво влияние върху този ефект. Въпреки това, учените отбелязват, че единствените деца, които са в състояние ефективно да контролират своето хранене, са тези, които приели подсладена вода и не гледали телевизия.

Въпреки че 228 калории може да не звучи много, изследователите отбелязват, че с течение на времето те се натрупват, което може съществено да допринесе за риска от затлъстяване.

Едно от заключенията на Андерсън е, че яденето, докато гледате телевизия намаля способността да решите кога да спрете да ядете. „В действителност, безсмисленото гледане на телевизия довежда до безсмислено хранене … Андерсън има важен съвет за родителите: „Изключете телевизора по време на хранене“.

Автор: David Gutierrez

Learn more: http://www.naturalnews.com/025252_eating_research_television.html#ixzz2Up4GWXld

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×