(NaturalNews)

Според ново проучване, предварителното хипертонично състояние е един от основните рискови фактори за сериозни заплахи за здравето, като инсулт и инфаркт. Но не много хора са наясно, че яденето на дини може да бъде много ефективно в борбата с предварителната хипертония и следователно значително да намали риска от инфаркт и инсулт.

Учени по храните от Университета в Щата Флорида са открили, че консумацията на 6 грама L-цитрулин, съдържащ се в екстракт от диня, за период от шест седмици помага за нормализиране на кръвното налягане на всички участници в проучването (девет възрастни), които преди това са били наблюдавани, че са с високо кръвното налягане. Това е било съобщено по новините.

Проучването

Водещият изследовател на групата, който провежда това ново проучване, д-р Артуро Фигероа, твърди, че неговият отбор е първият, който документира значителни подобрения в аортната хемодинамика при хора на средна възраст (мъже и жени), които са били диагностицирани с предварителна хипертония, но иначе са здрави, и които редовно получават терапевтични дози диня.

Казано с прости думи, резултатите предполагат, че динята, понякога наричана „функционална храна“ притежава съдоразширяващ ефект. Д-р Фигероа допълнително добавя, че консумацията на диня може действително да задържи предварителната хипертония и предотвратi напредъка на хипертония в пълен разцвет. Както вече споменахме, хипертонията е предвестник на по-сериозни заболявания като инсулти и сърдечни атаки.

Голямият, и обикновено в кръгла форма, плод диня не е само освежаващ и удовлетворяващ по време на горещините. Динята също така е известна като най-богатият източник на L-цитрулин, вид аминокиселина, която помага за насърчаване и регулиране на нормално кръвно налягане. Веднъж попаднал в тялото, L-цитрулина се обработва и се превръща в друг вид аминокиселина, L-аргинин.

Въпреки това, когато се приема под формата на хранителна добавка, L-аргининът, може да доведе до някои незначителни странични ефекти. Те включват гадене, повръщане, диария и стомашно-чревни проблеми, особено сред възрастните, които вече имат повишено кръвно налягане по време на прием.

Д-р Фигероа допълнително предполага, че тези, които имат артериалната ригидност и повишено кръвно налягане – по-специално хора, които са били диагностицирани с различни хронични заболявания, като диабет тип 2 или захарен диабет, или тези, които са по-възрастни – имат какво да спечелят от приема на L-цитрулин в синтетичен или в естествен вид.

Неговата естествена и безопасна форма, разбира се, е плодът диня; по-безопасно е, защото е естествено и няма никакви нежелани странични ефекти. Особено подходяща за възрастни хора и тези с вече съществуващи здравни проблеми, като споменатите по-горе. С тези факти хората могат да погледнат на обикновенната диня в различна светлина.

Изследването, описано по-горе, бе включено наскоро в страниците на Американския Журнал по Хипертония.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *