(NaturalNews)

През последното десетилетие се наблюдава непрекъснато нарастване на броя диагнози на нови сърдечно-съдови болести, изпреварвайки рака като основна причина за смъртността в САЩ всяка година. Изследователи са осигурили огромен брой проучвания, показващи множество естествени храни, добавки и модификации, на начина на живот, доказани, че предотвратяват и дори лекуват този убиец номер едно на мъжете и жените. Здравословна диета с премахване на захар и хидрогенирани мазнини, съчетана с подходящо добавяне на витамин D и омега-3 мастна киселина може да намали риска от това заболяване с до седемдесет и пет процента.

Изследователски екип от Отдел по Хранене към Харвардското Училище за Обществено Здраве в Бостън публикува резултатите от шестнадесет годишно  проучване в Журнал на Американската Сърдечна Асоциация, издание, което обяснява как мъжете, които са съобщили, че пропускат закуската, имат по-висок риск от сърдечен удар или смърт от коронарна болест на сърцето. Учените установили, че времето за хранене, вариращо от липсваща закуска сутрин до много късно ядене на храна през нощта, може да причини нежелани метаболитни ефекти, които водят до сърдечно-съдови заболявания.

Ядене на сутрешна закуска и избягване на снаксове след вечеря понижава кръвното налягане и нормализира кръвните липиди

За извършване на това проучване, изследователите анализират данни от въпросник за честота на хранене на 26,902 мъже, професионалисти в медицината, на възраст между 45 и 82 години в продължение на период от шестнадесет години. Водещият автор на проучването, д-р Лия Кейхил, коментира „Пропускане на закуската сутрин може да доведе до един или повече рискови фактори, включително затлъстяване, високо кръвно налягане, висок холестерол и диабет, които от своя страна могат да доведат до сърдечен удар с течение на времето.“ Екипът отчита скромни разлики в храненето, физическа активност, тютюнопушене и други фактори за начина на живот и намира връзка между пропускането на сутрешната закуска и яденето много късно през нощта с коронарна болест на сърцето.

По време на периода на проучването, 1,572 от мъжете са имали сърдечно събитие за първи път. Проучването разкрива, че мъжете, които съобщават, че пропускат закуската имат 27% по-висок риск от сърдечен удар или смърт от коронарна болест на сърцето, отколкото тези, които съобщават, че не го правят. Освен това, хората, които са съобщили, че ядат късно през нощта след лягане имат 55 процента по-висок коронарен риск от сърдечно-съдови заболявания, отколкото тези, които не ядат нищо след вечерното си хранене.

Д-р Кейхил заключава: „Не пропускайте закуската … закуската сутрин е свързана с намален риск от сърдечни атаки. Включването на много видове здравословни храни във вашата закуска е един лесен начин да гарантирате, че вашата храна осигурява адекватна енергия и здравословен баланс на хранителни вещества, като например протеини, въглехидрати, витамини и минерали„. Предишни изследвания са показали, че яденето късно през нощта променя метаболитните възстановителни процеси, които повишават риска от развитие на множество хронични заболявания. Заключението е просто. Яжте здравословна закуска всяка сутрин, в рамките на първия час след изгрев и спрете да ядете след вечеря за драстично намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: John Phillip

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *