(NaturalNews)

През последното десетилетие многократни научни изследвания потвърждават, че омега-3 мазнините  в орехите насърчават сърдечно-съдовото здраве, тъй като подобряват  биомаркерите на холестерола. Орехите осигуряват здравословни дози от основните минерали, фибри и витамини за насърчаване здравето на сърцето, както и доставят дълговерижни мастни киселини DHA и EPA, макар че тялото трябва да ги конвертира в една по-бионалична форма чрез процес от много стъпки.

Изследователски екип от Penn State, Университета Туфтс и Университета на Пенсилвания представя доказателства в подкрепа на предишни проучвания и разширяване на настоящото ни разбиране за важността на тази ядка за подобряване на съдовата функция. Публикувайки в Списание Хранене, учените са установили, че консумацията на цели орехи или извлечено от тях масло, може да намали риска от сърдечносъдови заболявания чрез механизъм, различен от просто намаляване на холестерола. Орехите са част от множество естествени храни, известни с намаляване риска от сърдечни заболявания чрез понижаване на кръвното налягане, подобряване на ендотелната функция и подобряване на кръвните липиди.

Един от авторите на изследването, д-р Пени Крис-Етертон коментира: „Вече знаем, че яденето на орехи в здравословна за сърцето диета може да намали нивата на холестерола в кръвта, но досега не знаехме кой компонент на ореха  осигурява тези ползи. Сега разбираме допълнителни начини, по които целите орехи и техните маслени компоненти могат да подобрят здравето на сърцето.“ Екипът е открил, че етеричните масла в орехите и ореховите масла помагат да се запази еластичността на кръвоносните стени и могат да осигурят здраве-стимулиращи въздействия в рамките на тридесет минути след консумация.

Орехите и ореховите масла подобряват ендотелната функция и метаболизма на холестерола да намали риска от болест на сърцето

Учените от Penn State са изследвали 15 участници, диагностицирани с повишени нива на холестерол в кръвта и им предоставят едно от четирите безлекарствени лечения: Ядене на 85 гр обикновени цели орехи, шест грама люспи на орех, 34 грама от ядката орех с отстранени мазнини или 51 грама етерично масло от орех. Биохимичните и психологически реакции са били регистрирани преди потреблението на ядки и през един-, два-, четири- и шестчасови интервала, за да се определи как орехите въздействат върху критичните сърдечносъдови биомаркери.

Екипът установил, че всяка група показва „положителен“ отговор от консумацията на различните части на ядката и нейните масла. Яденето на орехи най-значително влияе върху производството на HDL холестерола, биомаркер, тясно свързан с отстраняването на излишните окислени нива на холестерол от кръвта.

Авторите на изследването заключават „Науката около функционалността на HDL е много нова, така че виждането на подобрения в тези резултати с консумация на цели орехи е обещаваща и заслужава още изследване. Ореховото масло е особено добро в запазване на функцията на ендотелните клетки, които играят важна роля за здравето на сърдечно-съдовата система.“ Яденето на шепа орехи всеки ден ще осигури до измерима степен намаляване риска на сърдечно-съдови заболявания.

Източник: http://www.naturalnews.com/040426_walnuts_walnut_oil_cardiovascular_health.html#ixzz2UKMM6lrr

Автор: John Phillip

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *