Смесени-ядки-бадеми-кашу-орехи-фъстъци

(NaturalNews)

Може да си помислите, че научното потвърждаване, че ежедневната консумация на сурови ядки понижава риска от смърт по всякакви причини с цели 20 на сто, ще изпрати шокова вълна в цялата медицинска общност и ще произвежда заглавия във всеки по-голям мрежов телевизионен канал и онлайн информационен портал. Но доклади на тази констатация едва закачат повърхността на новинарския балон, въпреки че тази важна информация лесно може да се отрази на живота на всеки мъж, жена и дете по целия свят и да удължи естествения жизнен цикъл на милиони хора всяка година.

Ако ядките бяха класифицирани като високо надценени фармацевтични лекарства, несъмнено щеше да има вълна от телевизионни реклами, съобщения в медиите и представител по продажби на фармацевтична компания в кабинета на всеки лекар в рамките на няколко часа. Безброй хора ще бъдат лишени от подробности за този избор на храна, който потенциално удължава живота, тъй като не е обработен елемент от менюто, който производителите могат да манипулират за високи печалби. В действителност, обработката на ядки чрез пържене и добавяне на  сол и други химикали неутрализира ползите за здравето, докладвани в това проучване.

Група изследователи от Институт за Рака Dana-Farber, Бригъм и Женска Болница и Харвардското Училище за Обществено Здраве са публикували резултатите от проучване в престижния Журнал по Медицина Ню Ингланд, който обяснява как хората, които ежедневно ядат шепа ядки са  с 20 процента по-малка вероятност да умрат от всякаква причина за 30-годишен период, отколкото тези, които не са консуматори. Хората, които консумират ядки редовно са  по-стройни, отколкото тези, които не ядат ядки, констатация, която трябва да облекчи разпространено притеснение, че яденето на много ядки ще доведе до прекомерното наддаване на тегло.

Ежедневното ядене на дървесни ядки води до намаляване на почти 30 процента на смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания

За провеждане на това изследване учените изследват огромна кохорта от две големи, добре документирани, продължителни проучвания, включващи 76,464 жени от проучването Nurses Health, проведено между 1980 г. и 2010 г., както и последващо проучване Health Professionals, включващо данни за 42,498 мъже от 1986 до 2010г.. Участниците в проучванията попълват подробни въпросници за храненето на всеки две до четири години.  Участниците са били помолени да изчислят колко често са консумирали ядки в размер на 30 грама.

Изследователите установили, че хората, които ядат една порция дървесни ядки по-малко от веднъж седмично, имали намаление на смъртността със 7 процента (дървесните ядки включват орехи, лешници, бадеми, бразилски орехи, кашу, макадамия, пекани, кашу, шам фъстък и кедрови ядки). Тези, които консумират порция веднъж седмично са със спад от 11 на сто; два до четири пъти на седмица, намаление с 13 на сто; 5-6 пъти на седмица, намаление от 15 на сто; и седем или повече пъти седмично, намаляване с 20 на сто на смъртността.

Намаляването на риска е било наблюдавано в редица потенциално фатални хронични заболявания, включително рак, сърдечни заболявания, инсулт и диабет, като учените приписват по-ниски коефициенти на смъртност на подобрение в съотношенията на холестерола и намаляване на оксидативнен стрес, възпаление, затлъстяване и инсулинова резистентност. Авторът на водещото проучване, д-р Чарлз Фукс, заключава: „Най-очевидната полза е намаление от 29 процента на смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания, главният убиец на хора в Америка. Но също така наблюдавахме значително намаляване, 11 на сто, риск за смърт от рак.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: John Phillip

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *