(NaturalNews)

Любители на шоколада, радвайте се: изследователите са открили, че яденето на шоколад може да има положително въздействие върху здравето ви. В проучване, включващо почти 158 000 мъже и жени, те са установили, че съществува корелация между консумацията на шоколад и намален риск от инсулт и сърдечни пристъпи.

Докато новините за включване на шоколад в диетата не са нищо ново, много хора може да се изненадат, че това проучване е установило, че млечният шоколад, който често се приема като злия близнак на черния шоколад, също е здравословен. Можете да се наслаждавате на малко шоколад ежедневно, точно както са правили хората в проучването. В сравнение с тези, които не са яли никакви видове шоколад, тези, които са консумирали най-високите нива редовно (средно 7 г дневно) са имали 25% по-нисък риск от развитие на какъвто и да е епизод от сърдечно-съдови заболявания и 23% по-нисък риск от инсулт.

Защо млечният шоколад също е полезен? Експертите предполагат, че наличието на флавоноиди и млечни съставки, като мастни киселини и калций, играят роля.

Шоколадът не трябва да се избягва от хората, „загрижени за сърдечно-съдов риск“

Проучването, което оценява хора въз основа на начина на живот, въпросници за прием на храна и честота на сърдечно-съдови заболявания или събития с инсулт в течение на много години, включва хора, които са част от кохорта Европейско перспективно раково разследване (EPIC)-Norfolk (Англия). Изследователите също така се ровят в по-рано публикувана международна информация, която очертава доказателства по отношение на връзката между консумация на шоколад и рискове от сърдечно-съдови болести. Техните заключения са публикувани в списание Сърце, което отбелязва следното:

Натрупани данни показват, че високият прием на шоколад е свързан с по-нисък риск от бъдещи сърдечно-съдови събития… Изглежда, че няма доказателства, показващи, че шоколадът трябва да се избягва от тези, които са загрижени за сърдечно-съдов риск.

Последната част на това твърдение, изглежда, отива срещу най-често поддържаната идея, че тези, със съществуващи сърдечни проблеми, или тези, които искат да ги избегнат напълно, трябва да приемат малко или никакъв шоколад.

Медицински експерт отговаря на проучването, отбелязва значението на флавоноиди в диетата

Хауърд ЛиВайн, M.D., Главен медицински редактор за Публикации Харвард здраве и самопризнат любител на шоколада, отговоря за тези констатации. „Едно от най-интересните неща за това изследване“, пише той, „е, че участниците в групата без шоколад са имали по-високо средно тегло, повече увреждащо артерите възпаление, повече диабет, били са по-малко физически активни и са имали диети с най-малко количество мазнини в сравнение с консуматорите на шоколад.“ Още веднъж, това не само подкрепя последните констатации, но също така отхвърля много широкоподдържани мисли, че хората трябва да избягват шоколад и да се обръщат само към диети с ниско или нулево съдържание на мазнини. Ясно е, че хора с определени здравословни проблеми, не ядат шоколад или много мазнини през целия ден.

Независимо от това, ЛиВайн, който е известен с писането на рецепти за пациентите да се упражняват по-често или да ядат допълнителни плодове и зеленчуци, казва, че шоколадът трябва да се използва в умерени количества. Той също така твърди, че въпреки че е открито, че млечният шоколад е полезен, хората все пак трябва да се придържат към черния вид, защото има по-малко наситени мазнини и нездравословна захар. По-конкретно, той предлага ядене на шоколад, който съдържа 70 процента или повече какао, защото какаовите зърна, използвани за производството на какао на прах за шоколад са богати на флавоноиди.

Флавоноидите допринасят за намаляване на кръвното налягане, докато същевременно стимулират притока на кръв към сърцето и мозъка. Освен това, те също се борят с увреждане на клетките, подобряват способността на мислене и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Черният шоколад с този висок процент, смята той, е по-добър вариант, отколкото млечния шоколад.

Така че, не се притеснявайте и включете повече шоколад в диетата си. Знайте, че шоколадът има множество ползи за здравето, заради които си струва да се яде по-често.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jennifer Lilley

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *