ядки-бадеми-орехи-фъстъци

Редовната консумация на ядки значително увеличава прогнозата за живот на хората с рак на дебелото черво III степен, според проучване, публикувано в Journal of Clinical Oncology.

Изследването е проведено от изследователи в Yale Cancer Center, които изследват ефекта от консумацията на ядки върху рецидивите и преживяването на рак на дебелото черво. При провеждането на проучването, изследователският екип изследвал 826 индивида с рак на дебелото черво в стадии III. Участниците докладвали за хранителния си прием във въпросници. В същото време те са включени в рандомизирано проучване с химиотерапия с адювант. Изследователският екип проследява участниците след средно шест и половина години след лечението им с хирургия и химиотерапия.Резултатите от проучването показват, че раковите пациенти, които ядат две или повече порции ядки всяка седмица, показват 42% подобряване на преживяемостта без заболяване, както и 57% подобряване на общата преживяемост, в сравнение с тези, които не ядат ядки.

Тъй като изследователите допълнително анализират резултатите, те установяват, че преживяемостта без болести се е увеличила с 46% сред подгрупата на потребителите на ядки, които са яли ядки от дърво, като бадеми, орехи, лешници, кашу и пекани, вместо фъстъци.

„Тези открития са в съответствие с няколко други наблюдателни проучвания, които показват, че здравословно поведение, включително повишена физическа активност, поддържане на здравословно тегло и по-нисък прием на захар и подсладени напитки, подобрява резултатите от рак на дебелото черво“, казва Темидайо Фаделу, водещ автор на изследването.

Фаделу също казва, че техните открития подчертават значението на факторите, свързани с храненето и начина на живот, в преживяемостта с рак на дебелото черво. В допълнение, тяхното проучване подчертава връзката между биологичните механизми, които влошават заболяването не само при рак на дебелото черво, но и при определени хронични заболявания, като например диабет тип 2. Това откритие е в унисон с предходните проучвания, които съобщават, че ядките могат да помогнат за намаляване на инсулиновата резистентност, което е състояние, при което тялото трудно обработва инсулиновия хормон. Инсулиновата резистентност води до нездравословни нива на захар в кръвта, както и до предшественик на диабет тип 2 и свързани с него заболявания. Освен това, предишни проучвания сред пациентите с рак на дебелото черво установиха, че състоянието им се влошава, когато те следват начин на живот, който увеличава инсулиновата резистентност, като например затлъстяване, липса на физически упражнения и диета, богата на въглехидрати.

„Тези изследвания подкрепят хипотезата, че поведението, което ви прави по-малко устойчиви на инсулин, включително яденето на ядки, изглежда подобрява резултатите при рак на дебелото черво“, казва Чарлс Фукс, старши автор на изследването.

Фукс също отбелязва, че ядките могат да задоволят глада с по-малко консумация на въглехидрати или други храни, свързани с негативни резултати. Той също така казва, че някои пациентите не ядат ядки, поради опасения относно високото съдържание на мазнини, което може да доведе до затлъстяване и по-лоши резултати. Въпреки това, противно на горе казаното, участниците в изследването, които редовно са консумирали ядки, били по-слаби.

Още причини, поради които трябва да ядете ядки

Ядките са технически смятани за плод, въпреки че не са сладки и са богати на мазнини. Най-често употребяваните ядки са бадемите, бразилските орехи, кашу, лешници, макадамия, пекани, кедрови ядки, шам-фъстъци и орехи. Ядките са силно питателни, което е една от причините, поради които трябва да ядете ядки. Ядките също са с ниско съдържание на въглехидрати и добър източник на хранителни вещества като магнезий, манган и селен. Друга причина, поради която трябва да ядете ядки е, защото те са пълни с антиоксиданти, които помагат за борбата със свободните радикали, които увреждат тялото. Ядките могат също да помогнат за намаляване на теглото, за управление  нивата на холестерола и триглицеридите, намаляване на възпалението и намаляване на риска от инфаркт и инсулт.

 

Авор: Michelle Simmons

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×