(NaturalNews)

Говори се, че медът е една от най-полезните естествени храни на разположение. Този сироп, произведен от пчелите, не само съдържа естествени захари, но също така съдържа един куп витамини, минерали и други полезни съставки. Но, разбира се, както всяка храна или съставка, трябва да има ограничение, когато става въпрос за неговата употреба, тъй като може да се отрази отрицателно върху здравето ви, когато най-малко очаквате.

Ето някои насоки, които всеки трябва да следва, преди да консумира мед

Медът не се препоръчва за диабетици

Захарта и някои плодове не са позволени за диабетици, тъй като тяхната консумация води до хаотични промени в нивата на кръвната захар. Същото важи и когато става дума за меда, популярна замяна на захарта заради многобройните ползи за здравето. Основната причина да не се препоръчва е, защото медът съдържа изключително високо количество глюкоза, която лесно се абсорбира от тялото. Внезапното покачване на глюкозата в кръвта може да доведе до хаос на баланса на тялото на диабетик. Ако сте диабетик и сте в нужда от подсладител, опитайте алтернативи, като стевия.

Медът не се препоръчва за деца, особено кърмачетата

Бебетата нямат имунитет, тъй като имунните им системи все още се развиват. Медът не се препоръчва за тях, защото може да съдържа бактерии и токсини, които могат да причинят ботулизъм. Тези токсини могат да бъдат придобити по време на процеса на приготвяне, съхранение и транспорт. Ако тези токсини са в състояние да проникнат в тялото на детето, те могат да предизвикат опустошителна форма на хранително отравяне, което може да доведе до нарушено развитие на мозъка и дори смърт.

Най-добрият начин да се яде мед

Медът е нещо, което може да се произвежда през цялата година. Въпреки това, ако искате да консумирате мед с най-добро качество, най-добре е да го получите по време на есента. Именно през този сезон пчелите произвеждат най-доброто качество мед, може би това се дължи на относителното здраве на цветята през този сезон. Тъй като медът може да се консумира в почти всяко време на деня, най-препоръчително е да се консумира сутринта, когато тялото се нуждае от енергиен тласък. Препоръчителната дневна консумация на мед е около 50-100 грама на ден.

Приготвяне на меда

Макар че има много начини за приготвяне и консумиране на меда (дори можете да го консумирате сам по себе си), има няколко начина, които се смятат за погрешни. Добавянето на мед в гореща вода или напитка унищожава ензимите му, намалявайки общите му оздравителни ползи. В допълнение към това, не трябва да се съчетава с храни, богати на витамин C и D, защото минералното съдържание на меда може да повреди тези витамини, ефективна несъвместимост на всяка потенциална полза за здравето. Медът не трябва да се смесва и с тофу, тъй като комбинацията им може да доведе до лошо храносмилане и хранителна несъвместимост.

Заключение

Медът все още е едно от истинските богатства на природата. Въпреки това, ако се консумира по грешен начин, няма да получите най-доброто от него. Още по-лошо, дори може да се окаже вреден за здравето. Яжте меда по правилния начин,  за да се чувства по-добре тялото ви.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Yanjun

Превод от английски на български

By admin

3 thoughts on “Ядене на мед по правилния начин”
  1. Няма как в меда да има бактерии. При водно съдържание под 16% /както в меда/ бактериите не могат да виреят. Медът има доказано антибактериално свойство и просто в него не виреят бактерии и за дълъг период от време той не се разваля и не мухлясва. Ако се остави в незатворен съд може да се развали заради бактерии, защото поемайки вода от атмосферата се повишава водното съдържание и бактериите вече могат да виреят. Затова не бива да се страхуваме от бактерии в меда. 😀

  2. Доста невярна информация и относно предлагането му на малки деца. Не се препоръчва само на деца под годинката. След това няма проблем. Въздържанието преди това се дължи на високите нива на ph в стомаха на малкото бебе (около 5), които не могат да унищожат евентуалните спори на ботулизъм. Над едногодишна възраст обаче тези нива спадат като при възрастен човек и за спорите е невъзможно оцеляването, така че реални рискове няма.
    Хуабво е да се проверява информацията предварително, когато се пускат каквито и да било твърдения. Успех 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *