Яденето на повече ядки и фибри в юношеството помага на младите жени да избегнат рак на гърдата по-късно в живота

(NaturalNews) Момичетата в тинейджърските години, които ядат повече ядки и фибри намаляват риска за рак на гърдата като възрастни. Това сочи проучване, проведено от изследователи на Харвардското Медицинско Училище,  Бригъм и Женската Болница (Brigham and Women’s Hospital, Harvard Medical School), публикувано  в списание „Контрол на Причините за Рак“ (Cancer Causes Control) през март 2010.

Проучването е включвало 29,480 жени, които са попълнили въпросник за диетата си когато са били в гимназията през 1988. 10 години по-късно, 682 от тези жени са били диагностицирани с пролиферативно доброкачествено заболяване на гърдата, познато още като фиброкистозна болест на гърдата.

Доброкачествените бучки в гърдите, като тези, наблюдавани в това проучване, увеличават риска от рак на гърдата от 30 до 1300 процента. Развитието на рак на гърдата може да отнеме десетилетие, затова фиброкистозна болест на гърдата се счита за един от първите предупредителни знаци.

Силата на фибрите

Продължавайки с предварителните проучвания, проведени върху възрастните, изследователите откриват, че юношите приемащи най-голямо количество фибри, са с 25 процента по-малка вероятност да развият пролиферативно доброкачествено заболяване на гърдата  от тези, които са приемали по-малко фибри.

По-ранно проучване, публикувано в Американския Журнал за Клинично Хранене (American Journal of Clinical Nutrition), показва, че възрастните жени с най-голям прием на фибри са с 11 процента по-малка вероятност да развият рак на гърдата от жени, които приемат по-малко фибри.

Въпреки, че много храни са с високо съдържание на фибри, изследователите в проучването с юноши откриват, че ядките защитават много. Тинейджърите консумирали по три или повече порции черупкови ядки или фъстъци всяка седмица, са с 36 процента по-малък риск от развитие на пролиферативно доброкачествено заболяване на гърдата от тези, които консумирали по-малко от една порция на месец.

Изследователите пишат: „Тези открития поддържат хипотезата, че приемът на фибри и ядки през младежките години, влияе значително за риска на болест на гърдата и е надеждно средство за предотвратяване на рак на гърдата.“

Проучванията показват също, че жените които консумират повече ядки и фибри, живеят значително по-дълго от жените, които консумират по-малко.

Важността за предотвратяване

Множество проучвания сочат, че поведението в ранните години може да влияе за риска от рак по-късно. Например, прекомерното консумиране на алкохол в младежките години, също се свързва с по-късен риск от рак. Правейки справка на тези открития, изследователите сочат, че момичетата тинейджърки не трябва да приемат по-високи нива на фибри или ядки в извинение да пият повече алкохол.

Ракът на гърдата е най-срещаният рак, също и най-срещаната причина за ракова смърт при жените в света. Приблизително една на всеки осем жени в Америка получава диагноза за рак на гърдата всяка година. Ракът е фатален в 20 до 25 процента от случаите.

Автор: David Gutierrez

Превод от английски на български

Източник: http://www.naturalnews.com

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *