(NaturalNews)

Изследвания, представени на конференцията за Експериментална Биология, проведена в Бостън тази седмица показват, че гроздето съдържа мощни, насърчаващи здравето свойства. Специално, естествените съставки, известни като полифеноли, защитават от увреждане органите, свързани с развитието на метаболитен синдром – група от условия, които възникват заедно, включващи високо кръвно налягане, напълняване в коремната област и повишени нива на холестерол.

Проучването, водено от учен Е. Mitchell Seymour, Ph.D., от Университета Здравна Система Мичиган, разглежда ефектите върху сърцето, черния дроб, бъбреците, и мастната тъкан от американски стил диета с високо съдържание на мазнини, с и без грозде, върху предразположени към напълняване плъхове. Използваните сортове грозде са смес от червено, зелено и черно, изсушени чрез замразяване в гроздов прах и смесено с диетите на животните за три месеца.

Резултатите? Само след три месеца от обогатена с грозде диета, възпалителните показатели в органите на животните са драстично намалени – най-значително в черния дроб и в коремната мастна тъкан. Нещо повече, имало е и намаляване в черния дроб, бъбреците и теглото на мазнини в корема, в сравнение с тези, които консумират контролна диета, без грозде. Гроздовата диета увеличава показателите на антиоксидантна защита, по-специално в черния дроб както и в бъбреците.

Гроздето помага в борбата с възпалението и оксидативния стрес

Д-р Сиймор казва в изявление пред медиите: „Нашето изследване показва, че диета, обогатена с грозде, може да играе важна роля за защита срещу метаболитен синдром и ефектите му върху тялото и органите“. „Както възпалението, така и оксидативния стрес играят роля в прогресията на сърдечно-съдовите заболявания и органната дисфункция при диабет тип 2. Приемът на грозде влияе и на двата от тези компоненти в различни тъкани, което е много обещаващо откритие.“

Новото изследване се основава на резултати от по-ранни публикувани изследвания на д-р Сиймор, които установяват, че диета, обогатена с грозде, намалява рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания и диабет при предразположени към затлъстяване плъхове.

Проучване на учени от Университета в Мичиган върху гроздето, показва също, че яденето на грозде може значително да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, като намалява кръвното налягане, помага за лекуване на признаците на увреждане на сърдечния мускул и подобрява сърдечната дейност. Публикувано в Списанието по Геронтология: Биологически Науки, изследването показва, че високото ниво на естествено срещащи се антиоксиданти, присъстващи в гроздето, намалява потенциално вредни, увреждащи клетките, свободни радикали в организма. Новаторско пилотно проучване, водено от Роберт Крикорян, PhD, от Отдел по Психиатрия в Университета на Синсинати Колеж по Медицина, установява, че пиенето на сок ​​от грозде също така предотвратява влошаване на паметта  при възрастните хора.

Бележка на редактора: БиоПоглед и NaturalNews се противопоставят на използването на животни за медицински експерименти, които ги излагат на вреди. Представяме тези констатации в знак на протест срещу начина, по който са придобити.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sherry Baker

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *