(NaturalNews)

Маслините са много повече от просто вкусна гарнитура за  предястие. Те са много полезни, когато става въпрос за здравето и като такива са идеални за добавяне към салати. В действителност проучвания са установили, че маслините съдържат съединения, които помагат за борба с рака, по-специално на дебелото черво и на гърдата.

Едно проучване от Университета на Барселона е открило, че обвивката на маслината съдържа маслинова киселина (maslinic acid), за която се знае, че убива раковите клетки и драстично забавя растежа на раковите клетки на дебелото черво. Впечатляващо, концентрацията на маслинова киселина в обвивката на маслината може да бъде до 80 процента.

Второто проучване, този път проведено съвместно от учени на Каталунския Институт по Онкология в Жирона и Университета на Гранада, установило, че фенолите в студено-пресования зехтин играят роля за смъртта на раковите клетки на гърдата, процес наречен „апоптоза“.

Не е изненадващо, че маслините са в списъка на Фондацията на Джордж Мателжан за Най-здравословните храни на света, заради способността им за борба с рака, наред с други неща. В описание на техния уеб сайт той заявява, че „Антиоксидантните фитонутриенти в маслините може да имат специална способност да защитават ДНК (дезоксирибонуклеинови киселини) – основният химичен компонент на генетичния материал в клетките ни – от окислително увреждане.“

Маслините се борят с високия холестерол и възпалението

В допълнение към борбата с раковите клетки, маслините могат да бъдат от полза за здравето и по други начини. Например, черните маслини имат високо съдържание на витамин Е, който е от съществено значение за мозъка, белите дробове и функцията на кръвните клетки. Според Националния Институт за Здравето, консумирането на храни, като маслини, които имат високо здравословно съдържание на ненаситени мазнини, спомага за увеличаване  усвояването на витамин E от организма.

Маслините също са начин да се помогне за здравето на сърцето, тъй като държат възпалението настрана. Техните мононенаситени мазнини играят роля в регулирането  нивата на холестерола, понижават лошия (LDL) и повишават нивата на добрия (HDL) холестерол. Според Фондацията за Артрит, проучвания са показали корелация между зехтина и възпалението; съединенията в зехтина могат да спрат производството на възпаление по начин, подобен на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС).

Това са добри новини, особено като се има предвид, че има много вредни последици за здравето, които могат да произтекат от приемане на НСПВС. Клиниката Майо казва, че някои проблеми, които могат да възникнат от приемане на НСПВС са възпаление на устата, нощна слепота и силна болка. Естествен, здравословен вариант като яденето на маслини и използване на студено пресован зехтин е много по-добра алтернатива да се запази здравето в тип-топ форма.

Иточник: http://www.naturalnews.com

Автор: Antonia

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *