(NaturalNews) Ментата отдавна е популярно допълнение към броя на различните продукти, които са предназначени да се грижат за тялото. Известна със своя ментов вкус и свежест, коята дава, ментата също предлага и други ползи за здравето отвъд този приятен вкус. Тази билка често се среща в различни продукти, като например козметични продукти, вода за уста, хранителни продукти и пасти за зъби.

Ментата съдържа достатъчни количества цинеол и лимонен. Тези съединения дават на ментата лечебни свойства, които предоставят ползи за здравето на хората, които консумират продукти, съдържащи билката, включително и чай от мента.

Лечение на стомашно-чревни проблеми

Показано е, че ментата е ефективна при лечение на редица нарушения в храносмилането. Един от начините, по които тя изпълнява това е чрез облекчаване на мускулите на стомаха. Това може да подпомогне лечението на състояния, като гадене, синдром на дразнимото черво (IBS), разстройство и диария, както и други общи храносмилателни проблеми. Това е заключението, направено в съответствие с преглед на ефектите от чай от мента, които наскоро са били публикувани в Phytotherapy Research.

Намаляване на възпалението

Налице са обещаващи резултати от научните изследвания в използването на мента за лечение на състояния като болки в гърлото, които често водят до възпаление и подуване. Ментата е и обещаваща в намаляване на възпалението на дихателните пътища. Някои хора са имали облекчение от подуване, когато мента се прилага директно. В други случаи, ментата е показала, че предлага облекчение при обикновена настинка, зъбобол, главоболие и спазми.

Анормално окосмяване

Състояние, при което анормален растеж на косми се вижда по стомаха, лицето и гърдите на жените се нарича хирзутизъм. Разбираемо е, че това състояние може да доведе до голям стрес за жените, които страдат от него. Изследване, публикувано в Phytotherapry Research, показва обещаващи резултати за тези участници, които са пили по две чаши чай от мента на ден в продължение на пет дни. Чаят от мента намалява размера на андрогените, които се намират в телата на тези жени. Андрогените са тези хормони в организма, които карат тялото да проявяват предимно мъжествени черти, като окосмяване по лицето.

Ментата се поддава много на хибридни версии. Някои от най-известните версии включват джинджифилова мента, мента ананас, царевица мента и японска мента. Една интересна бележка за тази универсална билка е, че почти всяка част от растението има някаква медицинска употреба.

Източник: http://www.naturalnews.com/045061_Spearmint_digestion_hair_growth.html#ixzz31dP2aJJJ Автор: Sandeep Godiyal

 

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×