(NaturalNews)

Чесън и лук, два от най-популярните ароматизатори, съпровождащи готвенето днес, не служат само за кулинарна цел, за да направят вкуса на храните по-ароматни. Тези две популярни части на всяка диета действително съдържат множество ползи за здравето.

Ключът към тяхната сила да насълзяват очите и силният им вкус всъщност са самата причина да са толкова терапевтични за човешкото тяло – тяхното високо съдържание на сяра. Те са част от семейството зеленчуци (Allium). И двете се отглеждат в земята и се берат грудките, които са части от растението, което всъщност ядем.

Чесънът е естествен антибиотик, антибактериален и противовъзпалителен агент

Чесънът притежава антибиотични и антибактериални свойства. Ключът към задържане на тези естествени антибиотични свойства обаче е  чесънът да не се готви.

Вместо това, чесънът се консумира суров, а натрошен показва най-мощни ефекти като антибиотик, тъй като освобождава алицина съдържащ се в главата, което е хранително вещество, смятащо се, че съдържа най-мощната форма на антибиотичен материал. Казва се, че колкото повече се смачква и се разбива чесъна, толкова по-мощен алицин освобождава.

Чесънът също има мощни антибактериални и противовъзпалителни свойства. Включването му в дневния хранителен режим може да помогне да държи на страна хронични възпаления (които водят до болка) и бактериални инфекции. Всяка храна, която предпазва от възпаление е отлично допълнение към противоракова диета, тъй като повечето видове рак са свързани с хронично възпаление на част от тялото, от където произхождат.

Чесънът и лукът запазват кръвта рядка, а нивата на холестерола ниски

Както чесънът така и лукът могат да помогнат за поддържане на плътността на кръвта такава, че лесно да преминава през артериите и различни кръвоносни пътища на тялото. Освен това, високото им съдържание на сяра и биофлавоноиди са защитни срещу калциеви отлагания, както и за намаляване на размера на артериална плака, която често запушва тези пътища.

Чесънът и лукът помагат за насърчаване на здравословна и целесъобразна циркулация, намалявайки риска от застой на кръв и блокирани пътища, причинени от нездравословни мазнини, намиращи се в кръвта. Тези блокажи могат да доведат до сърдечни заболявания и инсулт, ако не са овладяни. Оттук идва и репутацията на чесъна и лука, като полза за здравето на сърцето и кръвоносната система.

Чесънът и лукът засилват имунитета срещу грип и простудни заболявания, предпазват от рак

Точно както чесънът е мощен естествен антибиотик, така и близкият му братовчед лукът съдържат антибактериални и антивирусни съединения. Тези съединения допринасят за засилване на имунитета, като не само повишават собствената реакция на организма към външни нашественици, но и действат също като природни лекарства, за да ги отблъснат.

И двата  лукови зеленчука  съдържат множество съединения, които предпазват от рак. Може би най-забележителна е защитата, която предоставят срещу рак на дебелото черво. Проучвания показват, че диета с високо съдържание на чесън и лук може да предпази от развитие на преканцерозни лезии в дебелото черво, както и лигавицата на храносмилателния тракт и червата.

Освен това, едно проучване цитира констатации,  че включване на лук и чесън в ежедневната диета предлага защитна полза срещу рак на хранопровода, устната кухина и фаринкса, рак на гърдата, рак на яйчниците, рак на простатата и бъбреците. Както виждате, лукът и чесънът представят убедителни причини за мъже и жени от всички възрасти да увеличат приема им.

Най-добрата част е, че и двете от тези пикантни храни са лесни за включване в ежедневната диета, тъй като добавят всеобщ приятен вкус на почти всяко ястие. Чесънът и лукът също са лесно достъпни за всеки джоб.

Източник: http://www.naturalnews.com/040340_garlic_onions_cancer_prevention.html#ixzz2TVLe1mzr

Автор: Danna Norek

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×