10 козметични употреби на маслото от жожоба

Маслото от жожоба, извлечено от семената на пустинно дърво, което расте в югозападната част на Съединените щати, идеално пасва в тоалетната чантичка на някой, който не използва изкуствени оцветители, аромати и преработени продукти. То е едновременно безцветно и без мирис. Лесно е за използване и поради нарастващата си популярност е лесно достъпно в повечето магазини за здравословни храни. Някои от ползите от него са изброени по-долу.

Хидратира лицето

Тъй като маслото е богато на хранителни вещества, то е идеално за дневен или нощен овлажнител, който ще поддържа кожата мека и здрава. Нанесете около 6 капки за ежедневна употреба, като добавяте малко повече, ако го нанасяте за през нощта.

Балсам за коса

Ако имате необуздана, къдрава коса, сух скалп или пърхот, жожоба е отговорът. Маслото от жожоба ще ви оттърве от пърхота и ще остави косата мека, блестяща и лесна за моделиране.

Почиства лицето

За да го използвате като средство за почистване на лицето, просто приложете маслото от жожоба върху кожата и оставете за няколко минути, след това изплакнете и подсушете. Това е бърз и лесен начин за премахване на мръсотиите, които жожоба е извлякла от вашите пори.

Минимизиране на белези

Тъй като от жожоба е богата на витамин E – натурален лечител на кожата, го масажирайте в кожата и той ще спомогне за намаляване на белези и стрии. Неговите лечебни свойства дори може да помогнат на белезите постепенно да избледнеят.

Борба с акнето

Ежедневната употреба на това масло може да помогне в борбата с акнето. Поради своите антимикробни свойства, жожоба може естествено да убива бактериалния растеж, което е основната причина за двете – акне и черни точки.

Масло за кожичките

Маникюр и педикюр, правени в домашни условия, е разпространен и като цяло чудесен начин да се отпуснете. Разтривайте олио от жожоба в кожичките, тъй като то е чудесна алтернатива на традиционните масла за отстраняване на кожички.

Хидратира стъпалата

Особено, когато носите сандали или  ходите боси през лятото, не забравяйте да втриете няколко капки масло от жожоба в краката след баня. Това ще помогне да се лекуват и да се смекчат всички сухи или напукани зони и ще направи кожата на краката гладка и привлекателна.

Лекува гъбични инфекции

Антимикробните свойства на жожоба обхващат и гъбички. Това го прави отличен природен лек за гъбични инфекции на ноктите и пръстите. Нанесете маслото върху засегнатата област и то бързо ще се погрижи за проблема.

Облекчава при слънчево изгаряне

Маслото от жожоба е било използвано в продължение на векове за лечение на раздразнения на кожата, включително слънчеви изгаряния и обриви. То ще допринесе за ускоряване на процеса на оздравяване и понякога може да предпази кожата от белене след изгаряне.

Борба със стареене на кожата

Тази му способност идва от факта, че е богато на антиоксиданти. Втрива се около деликатната кожа на устата, очите и шията и ще помогне да се минимизират фините линии.

По-горе са само десет от причините, поради които маслото от жожоба е логичният избор за някой, който предпочита козметични продукти в по-естествено състояние. Овлажняващият и подхранващ ефект върху косата и кожата ни кара да видим защо жените са го използвали в продължение на векове за подобряване на външния си вид.

 

Автор:  Rosalina

Източник: http://blogs.naturalnews.com/10-beauty-uses-jojoba-oil-skin-hair/

 



Вашият коментар