(NaturalNews)

Някога имаше истински избор в закупуването на хранителни продукти от магазина за хранителни стоки, закупуване на дрехи от мола или универсален магазин и дори да гледаш новините по телевизията. Но днес, по-голямата част от това, което хората консумират във всички сфери на живота се притежава или контролира само от една шепа мощни корпорации или както може да се нарече с автентичен диалект корпоративен фашизъм.

Например, визуална графика, разпространяваща се в Reddit, показва, че само 10 корпорации контролират почти всички основни хранителни марки тези дни. Според неотдавнашна „инфографика,“ на Frugal Dad, 90 процента от американските мейнстрийм медии, в момента са собственост  само на шест дружества, за разлика от около 50 през 1983 година. А броят на големите американски банки в експлоатация е намалял от около 37 през 1990 г. до само четири днес.

Човек би могъл да предположи, че всичкото това консолидиране и обединяване е отнело много десетилетия, за да се стигне до там, където е днес, но смущаващата реалност е, че голяма част от него е било извършено в рамките на последните 10-20 години. Например, основни хранителни корпорации като PepsiCo и Kraft, са погълнали десетки марки само в рамките на последните 10 години, докато основни потребителски марки като Unilever и Proctor & Gamble вероятно притежават повечето от продуктите за лична хигиена и почистване в дома.

„Компанията Proctor & Gamble на стойност 84,0 милиарда щатски долара – най-големият рекламодател в САЩ – е свързан с редица различни марки, които произвеждат всичко – от лекарства и пасти за зъби до висок клас мода“, пише Крис Майлс за PolicyMic. „Сведенията показват, че P&G служи на 4,8 млрд.  души по целия свят чрез тази мрежа.“

Базираната в Швейцария Nestle е до P&G, тъй като притежава около 8000 различни марки по света, включително големи марки в категориите храни, дрехи и храна за домашни любимци. Същото важи и за Unilever, която притежава толкова разнообразни марки, като сапуните Dove, сладоледи Ben&Jerry, фъстъчено масло Skippy и доставя стоки за около два милиарда души по целия свят.

Големите медии и банки, собственост на само една шепа корпорации

Що се отнася до традиционните медии, шест големи компании вече притежават почти всеки популярен източник на новини и информация. От действителните доставчиците на медийни услуги като Comcast и Time Warner до новинарски станции като CNN и Fox, само една шепа мощни компании контролират почти всичко, което гледаме, виждаме, чуваме и четем.

Според консолидираната класация на Frugal Dad, почти всяка по-голям новинарска мрежа днес е собственост или на Comcast, News Corp, Disney, Viacom, Time Warner или CBS. Големите филмови компании Universal Pictures и Focus Features са собственост на GE, докато Pixar, Miramax и Marvel Studios са марки на Disney. И ако гледате телевизионни новини, шансовете са, че вашият канал по избор е собственост или на Fox Entertainment (Fox), Disney (ABC), Comcast (NBCUniversal) или Time Warner (CNN).

И след това имаме финансовите активи на Америка, повече от 50 процента, от които в момента се контролират от JPMorgan Chase, Bank на Америка, Wells Fargo или CitiGroup. През 1990 г., е имало десетки големи банки и дори най-силните 10 са държали само 20 процента от парите. Но днес, топ 10-те банки са собственици на изумителните 54 процента от всичките финансови активи и тази цифра расте.

От времето, когато са били публикувани тези графики за първи път са налице някои промени в това, кой какво притежава – например News Corp, които са притежавали Fox, са се разделили на две компании по-рано тази година. Но общата тенденция на само на няколко корпорации, които притежават или имат значителни дялове в повечето големи потребителски марки все още е реалност и нещо, което заслужава внимание.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

By admin

One thought on “10 мощни корпорации контролират повечето от това, което консумираме: Храни, новини и още”
  1. Всичките тези марки са собственост на Еврейската корпоративна мафия .

Напиши коментар

Добави обява

×
×