Фолиевата киселина е широко известна с това, че помага за предотвратяване на вродени дефекти, но това не означава, че е полезна само за бременните жени. Фолиевата киселина, също така известна като витамин B9, има много ползи за здравето на жените и мъжете от всички възрасти. Тя се съдържа в храни като листни зеленчуци, макаронени изделия, боб и др. Според Men’s Fitness, фолиевата киселина помага на организма да създава и използва нови протеини, както и образуване на нови кръвни клетки и създаване на ново ДНК.

Проучванията показват, че фолиевата киселина може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, депресия, предотвратяване на болестта на Алцхаймер, диабет тип 2 и дори някои форми на рак.

10 скрити факти, които не знаете за фолиевата киселина

1: Изследванията показват, че ако жените, които искат да забременеят  приемат мултивитамини с фолиева киселина, рискът от дефекти на невралната тръба, като спина бифида, може да се намали с до 70%.

2: Жени, които биха могли да забременеят, трябва да вземат по 400 мкг (0.4 мг) фолиева киселина през витамин.

3: Фолиевата киселина продължава да показва огромни предимства в голямо разнообразие от състояния – от предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания (инфаркт и инсулт), болест на Алцхаймер, както и някои форми на рак.

4: Способности на фолиевата киселина помагат на тялото в метаболизма и премахването на хомоцистеин. Хомоцистеинът се счита като много важен за контролиране на холестерола.

5: Фолиевата киселина работи с 3 други хранителни вещества, за да се намалят нивата на хомоцистеина; те включват витамин В6, витамин В12 и триметилглицин, известен също като бетаин.

6: Не забравяйте да приемате цинк, магнезий и фолиева киселина заедно с рибофлавин и пиродоксин, за да помогнете на метаболизма на Омега-3 мастни киселини.

7: Ако имате фамилна анамнеза за Паркинсон, Алцхаймер или рак на простата, се уверете, че имате последователен прием на фолиева киселина.

8: Да не се превишава 1,000 мкг фолиева киселина на ден – твърде голямо количество може да доведе до увреждане на нерв или недостиг на витамин B12.

9: Проучванията показват, че употребата на фолиева киселина за по-продължителен период от време, особено при тези, които вече показват симптоми на загуба на паметта, спомага за задържане на паметта и възможността за обработка на информацията.

10: Добри източници на фолиева киселина са: много макаронени изделия, хляб, зърнени храни и плодови сокове.

 Храни, които са богати на фолиева киселина

Броколи

Броколите са не само една от най-добрите храни за детокс, но те са също и чудесен източник на фолиева киселина. Само една чаша броколи ще ви осигури около 24% от дневните ви нужди от фолиевата киселина, да не говорим за цял набор от други важни хранителни вещества. Препоръчваме ви да ядете органични броколи, сурови или леко задушени.

Боб, грах и леща

Фасул и грах имат собено високо съдържание на фолиева киселина. Малка купа на всякакъв тип леща ще ви даде по-голямата част от вашите препоръчвани дневни количества фолиева киселина.

Царевица

Царевицата съдържа много фолиева киселина. Само една чаша варена царевица ще ви даде около 76 мкг фолиева киселина, което представлява почти 20% от дневните ви нужди. Препоръчително е да се избягва консервирана царевица, да се избира  прясна и органична.

Моркови

Морковите са друг изключително популярен зеленчук, който  може би имате в дома си точно сега. Само една чаша сурови моркови ще ви даде почти 5% от препоръчваната дневна доза от фолиевата киселина.

 

Автор:  Alijuina

Източник: http://blogs.naturalnews.com/10-reason-diet-high-folic-acid/

By admin

One thought on “10 причини, поради които нашата диета трябва да е богата на фолиева киселина”
  1. Фолиевата киселина е водоразтворима и е от групата на В-комплекс,Тя предпазва организма от анемия,Източници на фолиева киселина са морковите,черният дроб,тъмнозелените листни зеленчуци,яйчният жълтък,пъпешите,кайсиите,тиквите,фасулът,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *