Хемоглобинът играе жизнено важна роля в организма. Това е протеин в червените кръвни клетки, който пренася кислород в цялото тяло. За съжаление, повечето хора в днешно време имат ниски нива на хемоглобин, дължащи се на бъбречни заболявания, менструация, бременност, хранителни дефицити, както и различни видове рак.

Когато не се контролират, ниските нива на хемоглобин може да доведат до анемия. За щастие, има храни, които могат да помогнат за усилване на нивата на хемоглобина по естествен път.

1. Диня: редовното ядене на дини може да увеличи нивата на хемоглобина и да ви помогне да останете хидратирани. Този плод има високи стойности на желязо и витамин С и може да подобри вашата кръвна картина. Стремете се да изяждате по едно парче диня на ден.

2. Нар: този плод има редица предимства. Съдържа витамин С. Този витамин повишава абсорбцията на желязо в кръвта. Чувствайте се свободни да ядете семената или да си направите сок от нар.

3. Стафиди: стафидите съдържат желязо, което спомага за увеличаване на нивата на хемоглобина. Добавете ги към зърнени култури или кисело мляко.

4. Цвекло: не е тайна, че повечето атлети пият сок от цвекло. Е, вие също можете да се възползвате от тази суперхрана. Чаша червено цвекло има около 1.1 mg желязо.

5. Фурми: доказани, че подобряват здравето на сърцето и намалят риска от диабет. Те могат също да повишат нивата на хемоглобина, тъй като съдържат желязо. Но ги яжте в умерени количества, ако искате да отслабнете.

6. Черна черница: това са едни от най-здравословните плодове и те съдържат много желязо. Те също съдържат протеини и фибри, което ги прави перфектни за отслабване. Имайте предвид, че други плодове също могат да повишат нивата на хемоглобина.

7. Тиква: тиквите съдържат витамин С и както е споменато по-горе, този витамин увеличава бионаличността на желязо. Можете също така да се възползват от яденето на тиквени семки – те съдържат желязо и протеини.

8. Райска ябълка: този плод съдържа хранителни вещества, необходими за повишаване на хемоглобина – желязо и витамин С. Може да се яде самостоятелно или да я добавите към салати.

9. Сини сливи: сините сливи може да помогнат при храносмилателни проблеми, защото те съдържат фибри. Те също така стимулират производството на хемоглобин, поради съдържанието им на желязо. Просто не яжте твърде много от тях, тъй като те са с високо съдържание на фруктоза.

10. Бобови растения: редовното ядене на леща, боб, грах и така нататък може да увеличи нивата на желязо.

 

Автор: Twain Yobra

Източник: http://www.naturalnewsblogs.com/10-superfoods-boost-hemoglobin-levels/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *