(NaturalNews)

Билковото лечение против стареене вече се приема от научните общности с лечение аюрведа, като най-добре познато. Аюрведа терапиите се концентрират върху три области на човек – Вата, Питта и Кафа. Според експерти по Аюрведа лечение, поддържане на перфектен баланс между тези три аспекта е тайната да останем младолики и здрави.

Едно много ефективно аюрведично лечение

Едно много ефективно Аюрведично лечение се нарича Расаяна (Rasayana). Неговите два основни факултета са това, което експертите наричат Кутиправесика (Kutipravesika) и Вататапика​​ (Vatatapika). Това може да са много странно звучащи имена, но те могат да бъдат разбрани лесно с едно просто обяснение. Например, при уникалната методика на Кутиправесика изискването е, лицето което се лекува да остане в малък подслон, който има само една врата. Има дупки около подслона, за да минава въздуха, но тези дупки са много малки.

Целта и билките

Целта на аюрведа терапиите не е само да доведе до забавяне процеса на стареене, но и да направи работата на тялото най-добра и да даде жизненост и мир. 12-те вида билки, които се използват за лечението са следните:

Амла или Emblica officianalis

На тази билка е отделено специално внимание в литературата Чарака Самхита. Тази билка е пълна с натурален витамин C и затова има капацитет да подмлади телесните системи.

Семейство джинджифил 

Билките на семейство джинджифил са богати на антиоксидиращи съставки, които увеличават притока на кръв към крайниците и съставки, които намаляват възпалението на клетъчно ниво.

Куркума коренища

Веществата под формата на куркумин, куркуминоиди и тетрахидрокуркуминоиди притежават противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Галанга (наричан още китайски джинджифил)

Галанга съдържа джинджероли, диарилхептаноиди и етерични масла. Диарилхептаноидите са антиартритни. Чисти екстракти от галанга имат способността да се борят с оксиданти, да поглъщат UV радиация и инхибират тирозиназа.

Тамян, Босвелия

Тази билка също се бори с артрит. Чисти съединения от тази билка са често използвани в много формулировки против стареене.

Скилидковото семейство

Тези билки се използват за облекчаване на зъбобол и мускулни болки. Това е така, защото те съдържат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Лозови

Способностите против стареене на лозите се обясняват с антиоксидантните свойства на гроздето. Процианидините са концентрирани в семената, докато ресвератрола се концентрира в люспата на гроздето.
Розмарин

Розмаринова киселина, карнозна киселина, амиренони, роксиферон, секо-хинокиол, олеанова киселина, карнозол и дитерпен урсоликова киселина, съдържащи се в билката розмарин, показват силно противовъзпалителни, антиоксидантни и контролиращи тирозиназа свойства.

Женско Биле

Тази билка съдържа противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Също така е установено, че защитава кожата от вредните ултравиолетови лъчи. Активните съставки на женско биле включват ликвиритин, глабридин, глаброл, глициретинова киселина и глициризин.

Нийм

Тази билка вече е призната със способноста си да контролира бактерии и насекоми. С установени хипогликемични, антималарийни и рано-лечебни свойства, нийм още е позната, като имаща мощни препятстващи свободните радикали свойства и антиоксидантни свойства.

Андрографис

Изследванията показват, че билката андрографис има голям потенциал да контролира стареенето на кожата.

Нар

Нарът съдържа пуникалагин, пуникалин, галагикова киселина и елагова киселина. Въпреки че някои от тези вещества все още не се използват с търговска цел, всички те са установени като ефективни при неутрализиране на оксиданти и свободни радикали.

Източник: http://www.naturalnews.com/040581_Ayurvedic_medicine_anti-aging_herbs_aging.html#ixzz2V6DoDPT8

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×