(NaturalNews)

Както мъжете, така и жените могат да страдат от косопад. За загубата на коса  могат да играят роля здравословни проблеми и генетика, но има някои естествени неща, които могат да се направят, за да се подпомогне растежа на косата.

По-долу е даден списък от дванадесет естествени неща, които могат да се направят, за да расте косата.

 • Яжте по-малко месо

Японски учени са свързали високото производство на себум със загуба на коса. Те открили, че животинските мазнини могат да  увеличат количеството на производство на себум, така че яденето на по-малко месо е добра идея.

 • Добавете билката Сао Палмето

Сао Палмето (Сереноа Репенс) е била използвана за лечение на косопад, както при мъже, така и при жени. Разследване от Вестник по алтернативна и допълнителна медицина разкрило, че растежът на косата се подобрява при мъжете, когато са взимали Сао Палмето ежедневно.

 • Проверете щитовидната си жлеза

Хипотиреоидизмът може да предизвика изтъняване на косата и загуба на коса. Проблемите с щитовидната жлеза трябва да бъдат разгледани с квалифициран практикуващ холистичен лекар, но има и някои други неща, които могат да се направят. Едно от тези неща е да се избегне пиенето на вода, в която има флуор и хлор, защото те могат да попречат за усвояването на йод, което е проблем с нивата на хормона на щитовидната жлеза. Друга добра идея е да добавите морски зеленчуци като келп, защото те имат естествен йод и могат да помогнат за балансиране на състоянието. Морските водорасли Bladderwrack също са добра дневна добавка за това състояние.

 • Не забравяйте мастните киселини

Незаменимите мастни киселини са полезни за косата и могат да бъдат намерени в неща като орехи, риба, авокадо и ленено семе.

 • Биотин за косата

Биотинът е добър за здравето на косата и скалпа. Неща, като кафяв ориз, ядки и овес съдържат биотин.

 • Метилсулфонилметан и кератин

Метилсулфонилметан може да помогне за производството на протеин, открит в косата, наречен кератин, а и също така може да засили космените фоликули. В едно проучване 100 процента от хората, които използвали метилсулфонилметан са имали намален косопад и увеличение на растежа на косата само за шест седмици.

 • B-комплекс витамините са страхотни за космените фоликули

Чрез прием на добавка витамин В-комплекс човек може да намали процентът на загуба на коса и увеличи темповете на растежа на косата. Б-комлексът подмладява космените фоликули и увеличава кръвообращението в скалпа.

 • Производството на колаген и витамин C

Колагенът е много важен за косата, тъй като обгражда косъма. Най-добрият начин за насърчаване на колагена е приемът на повече витамин С. Храни, богати на витамин С, включват портокали, червени чушки и ягоди. Добра причина за увеличаване на колагена е, че той може да намалява бръчките.

 • Витамин E спира цъфтенето на косата

Витамин Е може да подхрани изтощената коса и да помогне за предотвратяване на накъсване и цъфтене. Витамин Е помага на косата да произвежда кератин. За да предпазите косата си с витамин E, е добра идея да се вземе по 400 IU на ден.

 • Храни, богати на желязо

Желязото е основен елемент за това косата да расте по естествен начин. Желязо се съдържа в храни като зелени листни зеленчуци, сушени плодове и пресни плодове. За да помогнете на желязото да се абсорбира по-добре в системата, е добра идея да го вземете с витамин С.

 • Необходими минерали за косата

Два от най-важните минерала за растежа на косата са силиций и цинк. За да се спомогне за стимулиране  растежа на косата, е добре да се взима по 500 мг силиций дневно и 50 мг цинк два пъти на ден.

 • Розмарин

Розмаринът е бил използван през годините, заради способността си да подсилва кръвообращението на скалпа. С просто добавяне на няколко капки масло от розмарин в шампоана и втриване в кожата на главата, човек наистина може да си подобри кръвообращението на скалпа.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×