Създаването на навици за здравословно хранене не е толкова трудно, колкото хората си го представят. Това би било от полза и за физическото тяло, и за емоционалното състояние. Диетата ви помага да поддържате здравословно тегло и да намалите риска от хронични заболявания. Дори ако имате здравословно тегло, вашата небрежност по отношение на здравословна диета, ще доведе до здравословни проблеми като диабет, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, а също и различни видове рак. Те също така ще доведат до психични проблеми, като например болестта на Алцхаймер и риск от самоубийство при млади хора.

Но ако се съсредоточите върху яденето на здравословна храна, ще храните тялото си с хранителните вещества, от които то се нуждае, за да останете силни, здрави и активни.

Здравословно хранене не означава, че трябва да се премахне храната, която ядете напълно. Започнете с малки промени в хранителните навици и добавяйте постепено здравословни храни.

 • Приготвяйте си своя собствена храна. Това ви помага да знаете какво ще влезе в тялото ви. Дали то е здравословно или не.
 • Когато ядете, бъдете внимателни с порциите. Ако ядете две порции в момента, сведете до една и половина. Това ще даде време на тялото да се приспособи и за нула време ще имате възможност да намалите наполовина храната си.
 • Ограничаване на торти, шоколади и закуски. Замяна на нездравословни закуски с по-здравословни такива, като чушки, фъстъчено масло, както и плодове.
 • Намалете приема на захар. Сменете подсладените напитки с вода или сок от лимон.
 • Увеличете приема си на зеленчуци. Зеленчуците имат такива хранителни вещества, които ще поддържат и двете – тялото и здравето. Препоръчително е да се ядат четири чаши зеленчуци дневно.
 • Яденето на плодове помага на тялото ви да се предпази от болести като рак.  Препоръчва се всеки ден да се ядат по 2 чаши плодове.
 • Набавете достатъчно калций в диетата си, защото той помага за изграждане на вашите зъби, кости и регулира ритъма на сърцето. Млечни продукти като сирене, мляко, кисело мляко са богати на калций.
 • Замяна на наситени мазнини с мазнини, които могат да бъдат намерени в рибата, растително масло и ядки. Стремете се да приемате нискомаслени млечни продукти и постно месо.
 • Пийте много вода всеки ден. Дехидратацията кара тялото ви да се умаря лесно, както и предизвиква главоболие. Водата е от съществено значение, тъй като помага за изчистване на токсините и отпадните продукти от тялото.
 • Избягвайте сол, тъй като тя причинява високо кръвно налягане, загуба на паметта и бъбречни заболявания. За подобряване на вкуса на храната си използвайте черен пипер, къри на прах или чесън.
 • Важно е да се има предвид, че редовната физическа активност също помага да се поддържа тялото здраво и младо.
 • Избягвайте пушенето и пиенето. Ако сте пристрастени, опитайте се да ограничите консумацията на алкохол. Пийте не повече от едно питие на ден.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Наличието на добре балансирана, питателна храна, въздържане от тютюнопушене и ангажиране във физически дейности е вашият ключ към по-добро здраве. Добрите здравословни хранителни навици помагат на тялото да се предотвратят всякакви заболявания, спомага за отлично телесно тегло и нормално ежедневно функциониране на организма.

Автор: Tasha karen

Източник: http://blogs.naturalnews.com/12-awesome-tips-everyone-know-healthy-eating-habits/

Напиши коментар

Добави обява

×
×