15 невероятни факта за водороден прекис

Водороден пероксид е единственият бактерициден агент, състоящ се само от вода и кислород. Подобно на озон, тя убива болестотворни организми чрез окисление! Водороден пероксид се счита за най-безопасния сред всички физически ефективни дезинфектанти. Той убива микроорганизмите, като ги окислява, което може да бъде най-добре описано като контролирано изгаряне. Когато водороден прекис реагира с органични материали, той се разпада на кислород и вода.

15 забележителни факти за водороден прекис

Здраве

Вашето тяло прави водороден пероксид за борба с инфекциите и той е необходим на имунната ни система, за да функционира правилно. Белите кръвни клетки са известни като левкоцити. Подклас на левкоцитите, наричани неутрофили, произвеждат водороден прекис като първа линия на защита срещу токсини, паразити, бактерии, вируси и дрожди.

Пречиства вода

Добавете 500 мл водороден пероксид за 4 литра вода, която използвате в овлажнители и ще помогне да се гарантира, че водата остава чиста и безопасна.

Инфекции на синусите

Супена лъжица от 3% водороден пероксид, прибавена към 1 чаша нехлорирана вода може да се използва като назален спрей. В зависимост от степента на инфекцията на синусите, ще трябва да коригирате количеството на пероксид.

Подсилва имунната система

Повечето хора не знаят, че телата ни действително произвеждат водороден пероксид чрез левкоцитите. В този случай, ролята на водороден прекис е да помогне на борбата с бактерии, вируси и токсини.

Паста за зъби

Смесете го със сода за хляб и вече имате ефективна паста за зъби, която е удобна за случаите, в които отивате до магазина и пропускате да купите паста за зъби.

Дезодорант

Ако имате проблеми с петна по дрехите от изпотени мишници, нанесете смес от препарат за миялна машина и водороден прекис към петното в съотношение 1: 2 и оставете да седи за около час. След това изплакнете със студена вода, за да се премахне петното.

Зъбобол

Водородният пероксид не може да помогне за болка, но въпреки това, като антивирусно, антибактериално и противогъбично средство, е ефективен при лечение на патоген, който причинява инфекция. Промивка с водороден пероксид (няколко пъти на ден), както и кокосово масло (веднъж дневно), помага при инфекции.

Гъбички по краката

За да излекувате гъбички по краката, просто се пръска 50/50 смес от водороден прекис и вода върху тях (особено на пръстите на краката) всяка вечер и се оставя да изсъхне.

Премахва петна

Водороден пероксид 3% е най-добрият начин за премахване на петна, ако се използва сравнително скоро – въпреки, че кървави петна на два дни са били успешно премахнати с водороден прекис. Трябва да се знае, че обезцветява тъканите. Ако малко пероксид се излее върху петното, ще образува пяна в областта на кръвта, поради взаимодействието. След няколко минути излишъкът от течността може да се избърше с кърпа и петното ще изчезне.

Детокс

За да се подмладите и детоксикирате, добавете 1.5 литра пероксид във ваната и стойте най-малко  ½ час.

Почистване на тоалетна чиния

Залейте с половин чаша водороден пероксид тоалетната чиния и оставете да престои в продължение на 20 минути, след това изтъркайте и изполейте.

Помощ за растенията

За да ги предпазите от гъбички, добавете малко водороден прекис в спрей бутилка и пръскайте. Използвайте 1/2 чаша прекис за  4 литра вода.

Настинка

Прилагането на няколко капки водороден пероксид  в ушите, сутрин, е отличен начин да се преборите по-бързо с настинките.

Грижа за очите

Водороден пероксид може да се използва за почистване на контактни лещи – много ефективно за отстраняване на протеини, които могат да се натрупат върху лещите с времето.

Премахване на ушна кал

Първо, поставете няколко капки водороден прекис в ушите си. Изчакайте минута или две, след това капнете няколко капки зехтин. Изчакайте една минута, след това излейте течността от ушите си. Това ще ви помогне да премахнете ушна кал.

 

Автор: Herw

Източник: http://blogs.naturalnews.com/15-incredible-facts-hydrogen-peroxide-every-home/Вашият коментар