Необходимостта да се поддържа нивото на кръвната захар под контрол е не само за диабетиците, но и за всеки, който иска да забави процеса на стареене и поддържа оптимално здраве. Хронично повишени нива на кръвната захар не само, че потискат имунната система, но може да доведат до наднормено тегло и да увеличат риска от инфаркт и инсулт чрез покриване на червените кръвни клетки със слой от глюкоза, като ги кара да се слепват. Това слепване може да забави кръвообращението и да доведе до натрупване на LDL (лошия) холестерол в кръвоносните съдове и артерии, насърчаване на процеса на дегенерация, която поддържа болести и ускорено стареене.

Освен да намалите приема на прости (захарите са прости въглехидрати) и сложни въглехидрати (които се превръщат в глюкоза), можете да допълните диетата си с редица ефективни естествени добавки, които са доказали научно, че поддържат нормалния метаболизъм на кръвната захар, така че захарта, която ядете, да не се задържа в кръвта и да внася хаос. По-долу са изброени пет лесно достъпни добавки, които може да опитате.

  1. Канела: Канела? Да, канела. Но не я бъркайте с канелата в разни сладкиши, тъй като там тя е смесена с толкова много захар, от която нямате нужда. Канелата не е една и съща, не забравяйте да използвате Цейлонска канела конкретно, най-ефективната форма за регулиране  нивата на кръвната захар.
  2. Хром: Хромът е микроелемент, намерен в морска сол, но крайно липсващ в типичната диета. Той действа чрез директно подобряване на способността на организма да произвежда инсулин. Диабетиците са с толкова недостиг на този важен минерал, че е доказано, че дефицитът на хром действа  изцяло  самостоятелно като причина за диабет.
  3. Гимнема Силвестър: Гимнема Силвестър е билка от аюрведическата медицина, известна  като „разрушител на захарта“, заради неговата способност да притъпява вкуса на захарта върху езика, но също така регулира нивата на захарта в кръвта. Според изследователски тестове в добавката Гимнема понижава нивата на кръвната захар и гликиран хемоглобин (формиран, когато хемоглобинът реагира със захар) с течение на времето.
  4. Горчив пъпеш: Билка в китайската медицина, използвана от стотици години за лечение на диабет. Горчивият пъпеш е анализиран от западните учени, че съдържа вещества, които стимулират AMPK (активирана протеин киназа), която помага при контролирането  нивата на кръвната захар чрез модулиране секрецията на инсулин и подобряване на метаболизма на захарта.
  5. Боровинка: Боровинката работи на различни фронтове за борба с повишената  кръвната захар. Едно скорошно японско проучване установява, че екстракт от боровинка понижава нивата на кръвната глюкоза и повишената чувствителност към инсулин, като стимулира АМРК и увеличава броя на транспортерите на  глюкоза в кръвта.

Автор:  Jonathan Cho

Изтточник: http://blogs.naturalnews.com/5-supplements-that-lower-blood-sugar-naturally/

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *