В последно време виждаме все повече и повече безглутенови продукти в магазините или ресторантите. Индустрията на безглутеновите продукти е нараснала с невероятните 44% между 2011 г. и 2013 г. и продължава да е във възход. Това е страхотна новина за хора с цьолиакия или алергии (чувствителност) към пшеница. Но за повечето хора, безглутеновата диета просто не е здравословна.

Въпреки че могат да се хранят здравословно, без да имат глутен в диетата си, повечето хора не са добре запознати и просто решават да минат на безглутенова диета, заради цялата истерия около това, особено хора, които искат да отслабнат.

Изглежда, че има много хора, които не са диагностицирани с непоносимост към глутен, но са решили да го избягват, защото вярват, че това е ключът към по-добро здраве. Но дали наистина е така?

 

Тук са пет неща, които трябва да знаете преди да започнете безглутенова диета

1. Нездравословен ли е глутенът?

Много експерти и диетолози смятат, че манията глутен е просто една от най-новите моди в храненето. Пълнозърнестите храни, които съдържат глутен, всъщност не са най-лошите. Пълнозърнестите храни съдържат фибри, витамини и минерали, които са от съществено значение за поддържане на телата ни здрави и да осигуряват енергия, както и да поддържат киселинно-алкалния баланс.

2. Повечето безглутенови продукти са силно преработени

Повечето безглутенови продукти са направени с рафинирани безглутенови храни и са лишени от много от техните хранителни вещества. Проучванията показват, че много безглутенови диети просто не са балансирани и често липсват фибри, желязо, фолиева киселина, калций, фосфор, витамин В12 и цинк.

3. Трябва ли да отбягвате глутен, за да отслабнете?

Ами повечето хора, които искат да отслабнат, ограничават глутена и твърдят, че се чувстват по-добре и губят тегло. Глутенът е протеин, открит в храни и спирането на глутена често означава подмяна на десерти, тестени изделия, както и нездравословна храна с плодове и зеленчуци. Така че не тяхната безглутенова диета е отговорна за загубата на тегло, а консумацията на по-малко нездравословни храни и повече пресни плодове и зеленчуци.

4. Говорете с вашия лекар

Ако мислите, че имате цьолиакия или алергия към пшеница, консултирайте се с вашия лекар, за да се уверите, че глутенът е този, който предизвиква хаос в тялото ви, а не нещо друго.

5. Ако решите да минете на безглутенова диета, направете го по правилния начин

Ако решите да премахнете всички продукти от пшеница, не забравяйте да ги замените със здравословни, цели безглутенови храни, като киноа и елда. Уверете се, че имате балансирана диета и ядете изобилие от пресни плодове и зеленчуци, за да си осигурите основните хранителни вещества.

Препоръчително е да се консултирате с регистриран диетолог с опит в целиакията или глутеновата чувствителност, за да се уверите, че ще получавате дневната си нужда от фибри, витамини и минерали.

Винаги избирайте пълнозърнести продукти, които са най-малко преработени. Много хора подобряват здравето си чрез намаляване на количеството на пшеница, вместо да спират глутена напълно. Ограничете макаронените изделия, хляб, овес и други зърнени продукти до веднъж на ден. Ако все пак решите напълно да спрете глутена, направете си изследвания, за да се уверите, че ще получавате дневната си нужда от микро и макрохранителни вещества.

 

Автор: Amy Goodrich

Източник: http://blogs.naturalnews.com/5-things-know-going-gluten-free/

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×