ръце-готвене-зеленчуци-салата

С наднормено тегло ли сте? Пиете ли или пушите много? Ако сте отговорили „да“ на някои или на всички тези въпроси, може да сте изложени на риск от развитие на рак на черния дроб. Най-добрият начин да намалите риска от развитие на този вид рак е чрез някои промени в начина на живот.

Ето пет неща, които можете да направите, за да намалите риска от развитие на рак на черния дроб.

Яжте здравословно и поддържайте здравословно тегло.

Следването на здравословна диета е първата стъпка за значително намаляване на риска от рак на черния дроб. Избягвайте да ядете захарни десерти, мазни храни, тежки протеини и преработени храни.

Опитайте се да ядете чист протеин, с минимални мазнини, за да подобрите храносмилането. Здравословното хранене може да помогне за предотвратяване на нездравословно наддаване на тегло и затлъстяване, които са основни рискови фактори за чернодробно заболяване. Наднорменото тегло е свързано и с рак на черния дроб.

Консумирайте много пресни плодове и яжте зеленчуците само с минимална термична обработка, за да запазите витамините и минералите. Яжте пресни салати вместо да се наслаждавате на бързо хранене. Консумирането на биологични продукти също може да спомогне за укрепването на вашата имунна система.

Тренирайте редовно

Редовната физическа активност не само ще подобри физическата ви сила, но и ще засили имунната ви система. Яжте правилно и се упражнявайте ежедневно, за да предотвратите рак на черния дроб и други видове здравословни проблеми като сърдечни заболявания и затлъстяване.

Ограничете приема на алкохол и цигари

Пиенето на алкохол и дъвченето или пушенето на тютюн може да предизвикат цироза на черния дроб, която е свързана с рак на черния дроб. /Тук може да прочетете повече за някои натурални средства за спиране на пушенето/. Пиенето и пушенето са два изключително рискови фактора, които могат да бъдат предотвратени. За да намалите риска, ограничете приема на тези вещества. Избягвайте ги, когато е възможно.

Добра хигиена

Трябва да практикувате правилна хигиена, за да сте здрави и да намалите риска от различни видове рак. Винаги измивайте ръцете си преди и след приготвянето или приемането на храна.

Практикувайте безопасен секс

Безопасният секс и рак на черния дроб може да изглеждат като два много различни здравни проблема, но първото е решаващ, но често пренебрегван рисков фактор за второто.

Избягвайте многобройните сексуални партньори и следвайте здравословните сексуални практики, като например използването на презервативи, за да предотвратите разпространението на полово предавани болести (ППБ ). ППБ като хепатит В могат да увеличат риска от чернодробно заболяване. Запитайте за здравословното състояние на партньора си. И двамата трябва да бъдат подложени на скрининг за хепатит В.

Ако имате хепатит С, винаги използвайте презервативи. Ако получите медицинска помощ, може да се възстановите от хепатит С. Това обаче не означава, че трябва да спрете да практикувате безопасен секс. Въпреки че хепатит С е по-малко вероятно да бъде предаден по полов път, отколкото хепатит В, това не е напълно невъзможно. Ако работите в здравната индустрия, вземете необходимите мерки, за да ограничите излагането на заразена кръв.

Имайте здравословен начин на живот, за да предотвратите рак на черния дроб и да подобрите цялостното си благосъстояние.

Подобрете здравето на черния си  дроб с тези здравословни храни

  1. Сок от цвекло – сокът от цвекло има нитрати и антиоксиданти, известни като беталаини, които могат да подобрят здравето на сърцето и да сведат до минимум окислителното увреждане и възпаление.
  2. Кръстоцветни зеленчуци – кръстоцветни зеленчуци като броколи, брюкселско зеле и други са пълни с фибри. Тези зеленчуци също са богати на полезни растителни съединения. Всъщност и брюкселското зеле и екстрактът от кълнове от броколи могат да повишат нивата на детоксикационните ензими и да предпазят черния дроб от увреждане.
  3. Грейпфрут – грейпфрутът има нарингерин и нарингин, два антиоксиданта, които могат да предпазят черния дроб. Защитните ефекти на грейпфрута се проявяват по два начина: чрез намаляване на възпалението и предпазване на клетките.
  4. Зехтин – зехтинът се счита за „добър“ вид мазнина, защото предлага различни ползи за здравето. Маслото е добро за здравето на сърцето и метаболизма. Също така е от полза за здравето на черния дроб. Проучване установява, че хората с мастни чернодробни заболявания, които консумират една чаена лъжичка (6.5 милилитра) маслиново масло дневно, са подобрили нивата на чернодробните ензими и мазнините.
  5. Чай – чаят е добър за вашето здраве, а проучванията показват, че той също може да помогне за предотвратяване на рак на черния дроб. Данните от голямо японско проучване потвърдиха, че пиенето на поне пет до 10 чаши зелен чай дневно може да помогне за подобряване на маркерите на кръвта за здравето на черния дроб.

Автор: Zoey Sky

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×