Съвременният свят обича кафе. Има кафета на почти всеки ъгъл в целия свят. Всеки ден много хора консумират ароматно кафе, за да дадат начало на деня си. През годините е имало много изследвания, направени относно различните ефекти на кафето и как то се отразява на вашето здраве. Навсякъде по света хората, зависими от кафе, ще бъдат доволни да чуят, че нуждата им от кафе, всъщност, има фантастични ползи за здравето. По-долу са изброени  няколко причини, поради които кафето, всъщност, може да бъде добро за вас.

Кафето може да ви направи по-умни

Кофеинът е в състояние да блокира ефектите на аденозин, инхибиторен невротрансмитер. Неговото блокиращо действие повишава освобождаването на допамин и норепинефрин. Ефектите на кофеин са изследвани и показват, че води до подобряване на когнитивната функция, реакционно време и памет.

Съдържа много антиоксиданти и хранителни вещества

Кафето изпревари плодовете и зеленчуците като най-големият източник на антиоксиданти в западната диета. Чаша кафе съдържа 2% от препоръчителната доза (ПДП) витамин В1 и В3, 3% от ПДП за калий и магнезий, 6% на ПДП за витамин B5, и 11% от ПДП за витамин В2. Така че дори ако то просто изглежда като черна вода, в действителност изобилства от хранителни вещества.

Помага при отслабване

Кофеинът има способността да увеличи окисляването на мастни киселини и повиши метаболизма. По време на мета-анализи кофеинът показа увеличаване на физическата активност от 11-12%. Кофеинът  потиска апетита и дава допълнителен тласък на енергия.

Повдига настроението

Тъй като кофеинът стимулира производството на допамин, не е чудно, защо хората са в много по-добро настроение след чаша кафе сутрин. По време на проучване, направено през 1993 г., се установи, че хората, които пият кафе, са с по-малка вероятност за самоубийство. Друго проучване се установи, че жените, които консумират четири или повече чаши кафе на ден, имат 20% по-малка вероятност да страдат от депресия.

Може да удължи живота ви

Изследване, публикувано в The New England, списание по медицина, установи, че хората, които пият най-малко по една чаша кафе на ден, имат по-нисък риск от смърт. Друго епидемиологично проучване, продължило повече от две десетилетия, установи, че консумацията на кафе при хора с диабет тип II, показва, че те са имали 30% по-нисък риск от смърт.

Заключение

Въпреки, че кафето има много ползи за здравето, винаги трябва да се помни, че всичко трябва да е в умерени количества. За оптимизиране на ползите за здравето от кафето, е най-добре да оставим настрана въпроса за нездравословни елементи, които ние обикновено обичаме да добавяме, като захар и сметана. Можете също така да избягвате да пиете кофеин в следобедните часове и вечер, тъй като е известно, че засягат съня и за тези от вас, които са чувствителни към кофеин, е най-добре да се избегне това, тъй като може да предизвика странични ефекти като гадене, главоболие и тревожност.

 

Автор: Sasha Brown

Източник: http://blogs.naturalnews.com/5-reasons-coffee-addiction-good/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *