Флуоридът, известен като съставка, която предпазва от кариеси, всъщност може да е много токсичен за организма. В действителност, ако страдате от акне в зоната около устата и брадичката, причината може да бъде паста за зъби с флуорид.

Дългосрочна експозиция на флуорид може да бъде вредна за храносмилателната система, сърцето, мозъка и дори костите (включително емайла). Флуороза, хронично състояние, причинено от прекомерното излагане на флуорид, може да предизвика петнистост на зъбите и в по-тежки случаи, калцификация на сухожилията.

6 натурални алтернативи на флуорид

Нийм

Нийм е невероятен. Едно изследване показва, че използване на вода за уста, съдържаща нийм, надминава флуорид съдържащите стоматологични продукти, когато става въпрос за намаляване на плака в устата. Други изследвания показват, че нийм има чудодейни свойства, когато става въпрос за предотвратяване на гингивит.

Кокосово масло

Със своите антибактериални съединения, кокосовото масло е много по-добър избор от открития в много от традиционните видове паста за зъби – триклозан, който нарушава ендокринната система. Можете да използвате кокосово масло като паста за зъби или просто да го използвате като средство за издърпване с масло. Установено е, че то забавя нарастването на много видове бактерии, които водят до кариеси.

Масло от риган

Маслото от риган е един от тези елементи, които са с милион приложения. То насърчава здравето на устната кухина. Маслото от риган може да бъде от голяма полза за стоматологични проблеми и може да се използва за успокояване на зъбобол, абсцеси и афти в устата. Маслото от риган се разрежда със зехтин. Можете дори да го използвате като вода за уста, след което се изплюва.

Билкови прахове за зъби

Вместо  паста за зъби могат да се използват билкови зъбни прахове. Те вършат добре работата за почистване, а билковите съставки могат да спомогнат за намаляване на възпаление, болка и инфекция в устата.

Морска сол

Морската сол е страхотен начин да убиете микробите и тя е достатъчно абразивна за лесно отстраняване на плаката. В действителност, морската сол може да бъде твърде абразивна и ако не искате да навредите емайла на зъбите си, сложете морска сол в малко вода, а след това  потопете четката за зъби в разтвора и търкайте зъбите.

Смирна

Тази билка се използва предимно за борба с лош дъх и е често срещана съставка в някои пасти за зъби без флуорид. Съединенията, присъстващи в смирна са токсични за бактериите, причиняващи лош дъх. Тя също може да спомогне за укрепване на венците. В едно проучване е доказала своята ефективност в борбата срещу пародонтоза.

Прости съвети за подобряване  здравето на устата

– Избягвайте флуорирана паста за зъби.
– Пийте много вода за отстраняване на остатъчните частици храна, ако има такива.
– Избягвайте високо въглехидратни напитки като безалкохолни и спортни напитки.
– Мийте зъбите си и използвайте конци за зъби редовно.
– Намалете използването на захар и захарни продукти.

Автор: Phyllis Bentley

Източник: http://blogs.naturalnews.com/6-best-natural-alternatives-fluoride/

Напиши коментар

Добави обява

×
×