Повечето хора не се замислят въобще за техните четки за зъби – и ако го правят, то е най-вече относно това, че се използват за почистване на зъбите и устата всеки ден. Грешка! Четките за зъби всъщност имат някои грозни тайни, с които потребителите трябва да са наясно. Седем от тези грозни истини са обсъдени по-долу.

Магнит за микроби

Изследователи от Университета в Манчестър, Англия, наскоро откриха, че непокрита четка за зъби е пристанище за развитие на бактерии и може действително да съдържа около 100 милиона индивидуални бактериални клетки. Още по-тревожното е, че някои от тези бактерии включват стафилококи, виновник за много кожни инфекции и Е-коли, причината за стомашно-чревни инфекции и диария.

Бактерии и плака

Много изследователи не са изненадани от резултатите по-горе – в края на краищата, човешката уста е, и винаги е била, благодатна почва за всички видове бактерии. Проблемът може да започне, обаче, когато  има дисбаланс между полезните и вредните бактерии в устата. Този дисбаланс може да доведе до образуването на плака и в крайна сметка до заболяване на венците.

Дали четката прави проблема по-лош?

Бактериите в устата са факт, но ако определен баланс се поддържа, обикновено не е проблем. Въпреки това, понякога миенето може действително да доведе до проблеми, тъй като може да натисне бактериите под кожата в устата, а това може да предизвика сериозни инфекции. Те могат да доведат до повтарящи се заболявания, ако имунната ви система е ниска или по някакъв начин нарушена.

Четки за зъби и заболявания

Изследователите на Манчестърския университет вярват, че миенето на зъбите не уврежда здравето ви, дори ако четката ви таи големи концентрации на бактерии. Въпреки това те предупреждават, че хората трябва да се замислят за това как се съхранява  четката им, включително и колко близо е до тоалетната. Когато водата на тоалетната се пуска, тя може да пръска вода и бактерии във въздуха, бактерии, които не искате близо до четка си за зъби.

Четки за зъби и съхранение

Чашката, в която съхранявате четката си за зъби, особено ако е близо до тоалетната, таи цели колонии от бактерии. Въпреки че е известно, че съдът, в който седи четката за зъби е място, където най-вероятно да се крият микробите, той често бива пренебрегван, когато банята се почиства. Важно е, обаче, да се почистват и дезинфекцират тези чашки редовно, за да се предотврати този проблем.

Четка за зъби и дезинфектанти

Има няколко продукта в момента на пазара, които ще дезинфекцират четката ви за зъби. Въпреки това, докато някои от тези продукти са показали, че действително са ефективни при почистване на бактерии, не съществува никакво доказателство, че така ще ви предпази от разболяване.

Четките за зъби са много по-мръсни, отколкото много хора мислят. Въпреки това, след няколко важни съвети за безопасност като тези, описани по-горе може да ги поддържате по-здравословни и по-безопасни за вас и устата си!

Автор:  Christine . S

Източник: http://blogs.naturalnews.com/7-ugly-truths-toothbrush/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *