Богати на антиоксиданта ликопен, доматите са друг подарък от мексиканците на този Свят. Суровият доматен сок осигурява всички важни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да функционира правилно. Той е натоварен с фитохимикали, антиоксиданти, витамини и минерали. Той е пълноценна храна сам по себе си.

Хранителна стойност

Той има витамин A, K, B1, B2, B3, B5, B6, също така има магнезий, желязо и фосфор.

7 забележителни факти, заради които трябва да пиете доматен сок

Противовъзпалително

Ежедневен прием на чаша доматен сок намалява първичния маркер на дадено лице за възпаление с почти една трета. Свободните радикали предизвикват свръхпроизводство на оксидативен стрес в системата, който задейства възпаление. Това възпаление е свързано с различни хронични заболявания, включително рак, остеопороза и сърдечно-съдови заболявания. Пиенето на доматен сок намалява щетите, причинени от свободните радикали, като намалява възпалението.

Намалява риска от рак на гърдата

Изследвания, публикувани в списанието на Националния институт за рака, показват, че по-високи нива на каротеноиди, включително алфа-каротин, бета-каротин, лутеин, зеаксантин, ликопен и съвкупните каротеноиди, могат да доведат до понижена опасност от рак на гърдата.

Понижаване на холестерола

Суровият доматен сок е едно от най-добрите лечения за намаляване на високите нива на холестерол. Той съдържа голямо количество фибри, който разгражда LDL холестерол в организма. Доматите съдържат и ниацин, който също е показал положителен ефект върху високи нива на холестерола.

Здраве на простатата

Ликопенът и други защитни фитонутриенти в доматите насърчават здравето на простатата. Ликопенът работи в комбинация с каротеноиди за предотвратяване на рак на простатата. Доматите са считани от мнозина за най-доброто допълнение към диетата, за да се защити здравето на простатата.

Намалява щетите от тютюнопушенето

Доматите няма да ви помогнат да спрете цигарите, но те ще намалят щетите, които катраните нанасят на тялото ви. Те съдържат и хлорогенова и кумарова киселини, които се борят с канцерогени, въведени чрез пушене.

Подобрява зрението

Витамин А, присъстващ в доматите, помага за подобряване на зрението, както и за предотвратяване на нощна слепота и макулна дегенерация. Витамин А е мощен антиоксидант, който може да се образува от излишък на бета-каротин в тялото. Много проблеми със зрението се дължат на отрицателните ефекти на свободните радикали, а витамин А е мощен антиоксидант.

Предотвратява инфекции на пикочните пътища

Приемът на домати намалява честотата на инфекции на пикочните пътища, както и рак на пикочния мехур. Това е така, защото доматите са с високо съдържание на вода, която може да стимулира уриниране. Това увеличава отстраняването на токсините от организма, както и излишната вода, соли, пикочна киселина и някои мазнини.

 

Автор: kardon

Източник: http://blogs.naturalnews.com/7-remarkable-facts-drink-raw-tomato-juice-daily/

Напиши коментар

Добави обява

×
×