Какво е анемия?

Анемия се появява, когато имате по-малко червени кръвни клетки от нормалното или имате по-нисък хемоглобин от нормалното.
И в двата случая, в кръвния поток се пренася намалено количество кислород.

Хемоглобинът е основата на червените кръвни клетки, който има способността да се свързва с кислород. Ако не разполагате с достатъчно или има необичайни червени кръвни клетки, или  хемоглобинът ви е нисък, на клетките в тялото ви ще липсва кислород.

Какви са симптомите на анемия?

Най-честите симптоми са в резултат на намаленото количество кислород в тялото. Те включват умора,  малко енергия (летаргия), чувство за слабост и лесно задъхване.
По-рядко срещани симптоми включват главоболие, сърцебиене, променен вкус, както и шум в ушите (тинитус).
Може да изглеждате бледи.
Могат да се развиват различни други симптоми, в зависимост от това каква е основната причина за анемията.

7 забележително мощни супер храни за естествена борба с анемия

Бадеми

Бадемите съдържат важни хранителни вещества, включително витамини и желязо, които могат да лекуват анемия. Тези хранителни вещества помагат за увеличаване  производството на хемоглобин. Най-добрият начин да се консумират бадеми е след накисване за една нощ във вода. На следващия ден само отстранявате кожата и са готови за ядене. Препоръчват се по 6, 7 бадема на ден.

Говеждо месо

Ако не сте вегетарианец, червено месо, като говеждо, пиле и шунка, могат да бъдат един чудесен източник, който може да ви осигури голямо количество желязо, което е много по-лесно да се абсорбира от тялото. Според някои изследвания, говеждото месо изпълнява повече от 600% от дневните нужди на организма от желязо.
Морската храна е еднакво отлична за борба с анемия. Сьомга, риба тон, стриди и миди съдържат доста желязо.

Нар

Смята се, че наровете доставят желязо в кръвта и по този начин може да лекуват анемия. Нарът има витамини, желязо, фибри и калий, с които можете да поддържате здравословен приток на кръв.

Мед

Медът е изключително ефикасен и е от жизненоважно значение за цялото тяло. Ако приемате по 100 gms мед, ще получите 0.42 мг желязо. Освен това, магнезият в меда може да повиши нивото на хемоглобина в организма. Една чаша пресен лимонов сок, смесен с мед, сутрин може ефективно да се бори с анемия.

Спанак

Спанакът също е прекрасен за лечение на анемия. Спанакът е особено полезен тъй като е богат на желязо и на витамин С, което прави, желязо по-лесно абсорбирано. Той също така е богат на витамини A, B, C и E, минерали, като калций и антиоксиданти, като бета-каротин. Други зеленолистни зеленчуци като къдраво зеле, кресон, зеле и сминдух имат същите тези ползи.

Цвекло

Цвеклото се бори с анемия по невероятни начини. То е богато на желязо, което помага за ремонт на червените кръвни телца. Стимулирането на червените кръвни телца възобновява доставките на кръв към различни органи на тялото по-ефективно от преди. Червеното цвекло може да се яде като салата или като алтернатива може да се вари с други зеленчуци. Въпреки това готвенето може да унищожи основните хранителни вещества в тези страхотни зеленчуци.

Домати

Доматите са страхотни зеленчуци, богати на витамин С и ликопен. Витамин С в доматите помага за усвояване на желязото. Можете да ядете домати на салати или на доматен сок.

 

Автор: Pulford

Източник: http://blogs.naturalnews.com/7-remarkably-potent-super-foods-combat-anemia-naturally/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *