Ракът не е просто болест, която може лесно да се обясни. Терминът „рак“ описва една цяла група от заболявания, като всички те имат различни предупредителни знаци. Рак на кожата, рак на гърдата и рак на белия дроб имат по-очевидни ранни предупредителни сигнали.

Какви са някои общи признаци на рак?

Макар да е вярно, че различните видове рак имат уникални предупредителни признаци и симптоми, има някои признаци, които могат да присъстват в повечето пациенти, страдащи от рак.

  • Умора – умората не е просто да се чувствате уморени, за един или два дни, поради стрес или физическо натоварване. Тя се характеризира като прекалена умора, която не отминава, независимо, че имате достатъчна почивка.
  • Температура – температурата е намерена в практически всички форми на рак в някакъв момент, но тъй като тя е общ признак на много форми на инфекция,  трябва да присъстват и други знаци.
  • Болка – болката се усеща в много форми на рак. Рак на мозъка може да предизвика главоболие, както и рак на дебелото черво или рак на яйчниците може да доведе до болки по-ниско в гърба.
  • Отслабванезагуба на тегло, което е неочаквано и се наблюдава без никакви усилия от страна на пациента, и надвишава 5 килограма, е причина за безпокойство и е един от най-ранните признаци на много форми на рак.

Кожни промени

Повечето хора са наясно, че бенка, която става с неправилна форма или нараства по размер е причина за безпокойство, обаче, има няколко други кожни промени, които също се считат за ранни предупредителни признаци на рак. Раните, които отказват да се лекуват, независимо от местоположението, може да бъде рак на кожата. Това е особено вярно за афти в устата на хората, които използват тютюневи изделия, но също така се отнася и за други части на тялото. Бели петна по езика или в устата могат да бъдат под формата на предрак, които потенциално могат да се развият в рак на устната лигавица. Когато кожата върху гърдите става червена и дебела, това е един от признаците на възпалителен рак на гърдата и е по-малко известен от появата на бучки, намерени под кожата.

Неочаквано кървене

Неочаквано кървене може да посочи един от много видове рак, в зависимост от местоположението на кървенето. Кръв при кашлица може да бъде признак на рак на белия дроб. Кръв в изпражненията се счита за потенциален знак на рак на дебелото черво. За жени, кръвотечение, което не е свързано с менструацията може да показва, рак на ендометриума или рак на шийката на матката. Кръв при уриниране може да показва рак на пикочния мехур.

Стомашно-чревни промени

Продължителни промени в дефекацията като запек, диария или честотата на изхождане могат да посочат рак на дебелото черво. Болка при уриниране или промяна на честотата може да означава рак на простатата или рак на пикочния мехур.

Ако имате някой от тези съществени промени в типичното функциониране на тялото си, е важно да ги споделите с вашия личен лекар. Все пак, това е само списък на някои от най-честите признаци, голяма промяна, която трае за продължителен период или става по-лоша с течение на времето, трябва да бъдат докладвани на вашия лекар.

 

Автор: Emma Sturgis

Източник: http://blogs.naturalnews.com/7-early-warning-signs-cancer-cannot-ignored/

Напиши коментар

Добави обява

×
×