Доматите се считат и за плодове и за зеленчуци, и са неразделна част от кухните по целия свят, особено в региона на Средиземно море. Те имат голямо количество витамини А, С и К, както и значителни количества от витамин В6, фолиева киселина и тиамин. Доматите също са добър източник на калий, манган, магнезий, фосфор и мед. Най-питателната форма на домата е доматеният сок. Доматеният сок е зареден с много ползи за здравето.

8 изключителни ползи за здравето от пиенето на суров доматен сок

Превенция на рак
Ликопен и други каротеноиди в доматения сок понижават риска от различни видове рак, включително рак на белия дроб, рак на гърдата и рак на простатата. Проучванията показват, че хората, консумиращи големи количества ликопен, имат намаляване на риска от рак на панкреаса с 30%.

Намаляване на риска от сърдечни заболявания

Доматите също могат да помогнат за предотвратяване и управление на сърдечно-съдови заболявания, заради съдържанието им на ниацин, калий, фолиева киселина и витамин В6. Доматите подобряват нивата на хомоцистеина, химикал в тялото, който пряко вреди на здравето на сърцето. Ликопенът също може да подобри здравето на сърдечно-съдовата система. Проучванията показват, че диети, съдържащи домати, могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания с близо 30%.

Намалява риска от рак на гърдата

Изследвания в списанието на Националния институт за рака показват, че по-високи нива на каротеноиди, включително алфа-каротин, бета-каротин, лутеин, зеаксантин, ликопен и съвкупните каротеноиди могат да намалят опасността от рак на гърдата.

Здрави кости

Повечето хора асоциират мляко и други млечни храни със здравето на костите, но доматите също насърчават здравето на костите. Доматите съдържат витамин К, един от най-важните витамини, свързани с костното здраве. Витамин К активира остеокалцин, който е отговорен за закотвяне на калций вътре в костите.

Детокс на черния дроб и бъбреците

Доматеният сок е мощен детоксикатор. Той подобрява наличието на сяра и хлор в бъбреците и черния дроб. Бъбреците и черният дроб се занимават с пречистване на кръвта. Поддържането на тези органи здрави може да гарантира функционирането им. Доматеният сок е с естествено съдържание на хлор, който подобрява функционирането на бъбреците и черния дроб. Също така сярата поставя защита срещу гъбични, бактериални и вирусни инфекции.

Подобрява зрението

Витамин А, присъстващ в доматите, помага за подобряване на зрението, както и за предотвратяване на нощна слепота и макулна дегенерация. Витамин А е мощен антиоксидант, който може да се образува от излишък на бета-каротин в тялото. Много проблеми със зрението се дължат на отрицателните ефекти на свободните радикали, а витамин А е мощен антиоксидант.

Предотвратяване съсирването на кръвта

Богатото предлагане на фитонутриенти, намиращи се в доматите, са показали, че помагат за предотвратяването на ненормално тромбоцитно клетъчно слепване, полезно за тези, които имат или са в риск от сърдечни заболявания.

Предотвратява белодробни болести

Доматеният сок е известен с това, че защитава срещу емфизем, който се причинява от вдишване на втора ръка цигарен дим. Изследователите открили, че лабораторните плъхове, които са били изложени на пасивно пушене на цигари и консумирали доматен сок, не развиват емфизем.

Автор: mcshane

Източник: http://blogs.naturalnews.com/8-amazing-health-benefits-drinking-raw-tomato-juice/

Напиши коментар

Добави обява

×
×