(NaturalNews) В изследване, публикувано в списание „Цялостни прегледи в науката за храната и безопасността“ през юли, индийските изследователи каталогизирали повече от осем отделни, доказани ползи на цинка в човешкото тяло.

Цинкът е метал, който функционира като основна хранителна съставка в тялото. В исторически план е бил използван като лекарство в много традиционни лекарствени системи, като аюрведа още през 14-ти век препоръчва прилагането му в различни форми: калцирани, цинков карбонат, метален цинк, цинкова руда, цинков оксид и медно-цинкова сплав – месинг.


Съвременните научни проучвания подкрепят употребата на цинк за повишаване на имунната функция при пациенти в напреднала възраст, намаляване на заразяване при бебета, като намалява появата на диария и премахване на токсични метали от организма. Изследвания са установили, че цинковата терапия е полезна за лечение на стомашно-чревни проблеми, чернодробни заболявания, диабет и бактериални и микробни инфекции. Цинк също действа като антиоксидант, отстранява вредните свободни радикали от тялото.

Недостигът води до проблеми във всички органи и системи

В съобщение в пресата се обявяват резултатите от изследването, при което индийските изследователи се фокусират върху осем отделни системи, при които цинкът играе важна роля в насърчаването на здравето:

Мозък: Проучванията показват, че цинкът може да функционира като антидепресант, и че пациентите с болест на Алцхаймер и Паркинсон са с по-ниски от средните нива на цинк.

Кръвно налягане: Доказано е, че цинкът играе роля в регулирането на кръвното налягане в артериите. Хората, страдащи от хипертония, метаболизират цинка по различен начин.

Кръвна захар: Цинкът играе ключова роля в синтеза, отделянето и съхранение на инсулин, хормонът, който регулира кръвната захар. При диабетици, ниски нива на цинка са свързани с високи нива на състояния, свързани с високо кръвно налягане (хипертензия), коронарна болест на сърцето и високи нива на триглицеридите.

Изцеление: Недостатъчни нива на цинк са корелирани с бавно зарастване на раните. Цинкът също така е доказано, че играе ключова роля в зарастване  на стомашни язви.

Имунната система: Дефицитът на цинк е свързан с намалена активност на органа на имунната система, известен като тимус, където Т-клетките узряват. Показано е също и че дефицитът намалява имунитета.


Черен дроб: Недостигът на цинк е свързан с алкохолни и безалкохолни заболявания на черния дроб, включително цироза.

Пневмония: Проучване от 2004 г. установява, че при повишаването нивата на цинк при пациенти с пневмония може да се ускори възстановяването и да съкрати времето на боледувне.

Бременност: Дори много малки недостатъци на цинк са свързани с влошени резултати на майката и плода.

Изследователите са открили също, че цинкът играе важна роля в процесите, свързани с клетъчните наранявания и възпаления, както и че дефицитът на цинк е свързан с по-ниска абсорбция и метаболизъм на витамин А.

Получавате ли достатъчно?

Независимо от всички критични функции, които играе цинкът, изследователите са изчислили, че половината от населението на света е с риск, защото не приема достатъчни нива цинк чрез диетата.

Цинкът обикновено се среща в храни с високо съдържание на протеин, а и протеинът подобрява абсорбцията на минерала. Най-високите нива на цинк са открити в месото, с концентрации на цинк между 0,40 и 6,77 мг на 100 г. Зърнените храни имат съдържание почти толкова високо, колкото това в месото, при 0.30 до 2.54 мг на 100 г цинк. В контраст, плодовете съдържат само 0,02 до 0,26 мг на 100 г и зеленчуците съдържат 0,12 до 0,60 мг на 100 г. Млечните продукти са с концентрация на 0,36 до 0,49 мг на 100 г.
Въпреки че месо се смята за най-добрия източник на цинк, вегетарианците могат да получат по-високи нива на минерала от растителни храни с високо съдържание на протеини, като например бобови растения, ядки, семена и овесена каша. В допълнение, ферментацията увеличава наличието на цинк в някои храни, като соя (използвана в мицо или темпе) и зърна.

Източник: www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *