(NaturalNews)

Едно от най-лошите неща, които можете да направите за тялото си, е да го храните със захар – не естествена захар, като вида, открит в плодовете, а рафинирана захар. Екип от учени от Университета на Калифорния в Сан Франциско (UCSF) наскоро разглежда повече от 8000 научни статии за това как захарта се отразява на тялото и стигна до заключението, че тя не само кара хората да напълняват, но и ги разболява.

Проектът, който е бил наречен SugarScience (Захарна Наука), излага захарта като основен виновник за формирането на метаболитно заболяване, което може да доведе до  сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. Водещият автор Лора Шмидт, професор в училището по медицина на UCSF, казва, че констатациите на нейния екип са ясни – захарта е силно токсична за тялото и жизненоважни органи, включително черния дроб.

Според тяхното изследване, близо три четвърти от всички пакетирани и преработени храни съдържат добавена захар. Тази захар обикновено е вписана с 61 различни имена, включително неща, като високо-фруктозен царевичен сироп (HFCS), декстроза, изпарен сок от захарна тръстика и захароза. Поради това често е трудно да се идентифицира добавената захар, както и действащите нормативни изисквания не задължават да бъдат идентифицирани предположимите дневни стойности на естествена и добавена захар.

Пълен списък на 61-те общи имена за захарта е на разположение на английски на следния линк в дясната страна на страницата:
SugarScience.org.

Резултатът е, милиони хора, редовно консумиращи много повече захар, отколкото би трябвало, получават метаболитен синдром и рискови фактори, свързани с множество хронични заболявания. Ако се остави да протича по своя курс, метаболитният синдром може да доведе до преждевременна смърт под формата на чернодробна недостатъчност, инфаркт, кръвни съсиреци и различни други животозастрашаващи състояния.

„Прекалено много захар причинява хронично метаболитно заболяване, както при пълните, така и при стройните хора“, казва педиатърът ендокринолог Робърт Лустиг, член на екипа SugarScience и автор на книгата Fat Chance: Beating the Odds Against Sugar, Processed Food, Obesity, and Disease, като посочва, че затлъстяването е съвсем отделен въпрос от огромните телесни щети, причинени от консумацията на захар.

„И вместо да се съсредоточаваме върху затлъстяването като проблем, ние трябва да се фокусираме върху снабдяването на преработени храни“.

Проектът SugarScience изобличава мита, че „всички калории са еднакви“, като научна измама

Част от проблема е, че много хора все още не осъзнават колко много захар, всъщност, консумират. Според Medical Xpress, средният американец консумира почти 20 чаени лъжички или около 78 грама захар на ден, което е много повече от максимално допустимото ниво, препоръчано от Американската сърдечна асоциация (AHA).

Едно канче от 350 г газирана напитка съдържа до 9 чаени лъжички или 36 грама добавена захар, което е максималното препоръчително дневно ниво на асоциацията за възрастни мъже. Възрастните жени, казва групата, не трябва да консумират повече от 6 чаени лъжички или 24 грама захар дневно, а децата трябва да се ограничат само до между 3 и 6 супени лъжици или 12-24 грама ежедневно.

Най-добрият начин да се консумира захар е, разбира се, естествено, било то в плодове, зеленчуци или непреработени млечни продукти. Плодовете и зеленчуците съдържат диетични фибри и други хранителни вещества, които помагат да се буферира колко бързо се преработва захарта, защитавайки органи като панкреаса, да не работи извънредно, за да произвежда инсулин, което може да доведе до инсулинова резистентност и диабет.

Изследванията на SugarScience също подчертават, че не всички калории са еднакви, както обикновено се вярва в мейнстрийма.

„SugarScience показва, че не всяка калория се равнява на друга калория, а по-скоро, източникът на калории определя как се метаболизират,“ обяснява Лустиг.

За да научите повече за опасностите от захарта и как да я избегнете, не забравяйте да посетите SugarScience:
SugarScience.org.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *