чугунен-тиган

Железните съдове са с нас от хиляди години … от зората на желязната епоха. Те излизат от употреба през втората половина на 20-ти век с успешното пускане на пазара на синтетични покрития за удобство. Готвенето в чугун  значително увеличава хранителния източник на желязо. Това е особено вярно при готвене на храни с високо съдържание на киселина, като например доматен сос.

Тялото се нуждае от желязо, защото то се използва в кръвта. То носи кислород от белите дробове през кръвта до останалата част от тялото. Смята се, че само 65 – 70% от американците получават достатъчно желязо.

9 предимства от готвенето в чугун

Евтино

Чугунът остава едни от най-евтините съдове за готвене на пазара.

Дълготраен

Чугунът трае много дълго време, често преминава от едно поколение на друго. Стари и износени съдове могат да бъдат ремонтирани с малко очистване, което ги прави чудесно екологично решение.

Избягвате токсични изпарения

Подмяната на незалепващ тиган с чугун ви позволява да избегнете токсичните изпарения, които придружават повечето съдове за готвене. Чугунът може също да замени алуминиеви съдове за готвене, които също могат да представляват опасност за здравето.

Равномерна температура на готвене

Чугунените тенджери са забележимо тежки и теглото им е част от тяхната магия, това е което им позволява да задържат топлината по-дълго, отколкото повечето други съдове. Ако нямате най-надеждната печка, чугунен тиган може да ви предпази от случайно изгаряне на вечерята.

Незалепващо

Изненадващо, но предварително подгрят чугунен тиган съперничи на качествата на незалепващите съдове за готвене, стига да е правилно подържан.

Можете да използвате по-малко олио

Добре намазан тиган е практически незалепващ, което означава, че можете да намалите мазнината там, където желаете.

Здравословно

Отделя малки количества желязо във вашата храна, добавяйки необходимите хранителни вещества, които повишават енергията и спомагат за укрепването на имунната система.

Лесно почистване

Едно от най-популярните предимства на чугунените съдове е, че те са лесни за почистване. Те не изискват сапун и храната се отделя лесно.

Подходящо за спешни случаи

Можете да използвате чугун върху всеки източник на топлина, така че при природно бедствие, имате начин да готвите храната дори на огън.

 

Автор: Phyllis Bentley

Източник: https://www.naturalnewsblogs.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×